С истински спортен празник ще стартира „София диша" на 7 август на столичната централна улица „Цар Иван Шишман", организиран от Столична община и „С комюникейшън".

Фестивалът ще се открие в 16:00 ч. в неделя (07.08.2011) от Христо Ангеличин, заместник-кмет по "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости". Мултижанровият фестивал е част от програмата на София за кандидатстване на града за „Европейска културна столица 2019".

С много спортни изненади ще стартира тазгодишното издание на мултижанровия фестивал „София диша", който се организира за втора поредна година. След миналогодишния успех на фестивала, тази година организаторите ще доразвият събитията, като всяка неделя на август ще бъде с различен тематичен акцент. По време на фестивала ще има постоянна програма, включваща разнообразни забавления за деца и възрастни - циркови артисти, фокуси, капоейра забавления, дартс, джаги, музика и други.

"Фиестите всяка неделя ще имат различна тема. Тази неделя ще премине под тема "Спорт" с мотото „Вдишай играта" и на улицата ще се играят над десет вида спорт.

Спортен клуб "Левски" също се включва в инициативата и ще заеме платното по ул. "Гурко". Очакваме треньор номер 1 на България за 2009 Тити Папазов, да се включи в играта „Точен кош" заедно с баскетболиста Георги Младенов. Ще участват още Светльо от „Хиподил" и Влади Въргала.", разкри зам. - кметът по образование и култура Христо Ангеличин.


"Шишман" ще бъде затворена за автомобили в събота 06 август до 31 август. Петък срещу събота вечерта улицата ще бъде измита, за да е готова за първата спортна неделя. До края на август улицата ще бъде забранена за паркиране, като от понеделник до събота между 7:00 и 10:30 ч по нея ще се пускат колите на живеещите в района и автомобилите, с които се зареждат търговските обекти.

"Хората, които живеят на "Шишман", ще могат да паркират безплатно на паркинга до Паметника на Цар Освободител и на съседните улици. Ще трябва само да сложат на видно място в колата копие от документ, който удостоверява, че живеят на ул. "Шишман", обясни Христо Ангеличин.

Участници и събития:
Спортен клуб „Левски" Музикален фон, DJ Тишо, Спортни танци, футбол - среща, Таекуон-до , Звезден баскетбол, Игра -Точен шут, Карате, Гребен тренажор, Футбол, Бадминтон, Художествена гимнастика, Спортна стрелба, Ръгби; Дартс, Столичен център по шахмат, Скейт шоу, организиран от Крис Драгошинов, Българска федерация по футбол на маса - джаги, Тенис на маса, Игри на ластик, „Мачирски спорт" - Slacklining - ходене и игра по лента; Бокс демонстрация - Мария Димитрова; „Мини голф ЕООД; Power Jump - ходене на кокили; Sky Camp - състезание с хартиени ракетки и уоркшоп за сглобяване на дървени самолетчета, Yo-yo Bulgaria - йо-йо демонстрации и обучение и карате демонстрации.