Ще успее ли голямата българска естрадна звезда Лили Иванова да спре документалния роман "Лили. Един живот. Една съдба", който трябва да се появи на книжния пазар в четвъртък с клеймото на издателска къща "Слънце"?, пита "24 Часа". Той е написан от журналиста Исак Гозес, работил по него 15 години, но няма благословията на певицата. Затова тя подаде жалба в съда.

Какви още ходове ще предприеме срещу "ментето" примата, ще стане ясно на пресконференцията утре в 13 ч, на която тя ще се появи редом с легитимните си издатели. Заради това важно участие Лили е отложила обявен отдавна ангажимент в Бургас. "Сега това е най-важното за мен", отсича певицата. Още преди година ИК "Сиела" обяви, че подготвя биографията на Лили Иванова, възложена на Мартин Карбовски. Той обаче е само редактор на книгата (все още без окончателно заглавие и корица). Журналистът е записал изповедите на звездата и ги е подредил от първо лице, единствено число.

Шумът около дългоочакваната книга стана още по-голям около Нова година, когато издателство "Сиела" пусна и голям календар с 6 провокативни снимки на Лили Иванова. А когато тя отиде да пее в парижката зала "Олимпия", открито се заговори, че премиерната дата на книгата й ще е на рождения й ден - 24 април, когато тя ще празнува и юбилейна годишнина.

В "Сиела" са възмутени, че друго издателство ще трупа дивиденти за чужда сметка. "Няма такова нещо. "За една звезда от ранга на Лили  може да има и 10 биографични книги и романи. Читатели има за всички.", отхвърля обвиненията собственичката на ИК "Слънце" Надежда Кабакчиева. Тя е убедена, че никакъв иск не би могъл да спре книгата от печат и е твърдо решена да спази обещанието да я пусне в четвъртък на пазара. "Още повече че в нея няма нищо обидно за Лили. Написана е с много любов и уважение към таланта й.", смятат и издателката, и авторът Исак Гозес Че е номер, номер е, но такива са пазарните механизми. Който изпревари. Книгата на "Слънце" трудно може да бъде спряна, отчитат спецове по авторско право.

Първата книга за Лили Иванова - "Нашата Лили", излиза през 1975 г. с автори Ивайла Вълкова и Марин Бончев. Следва опитът на Исак Гозес да напише биографията й, но тя не одобрява текста. Така той престоява 15 години в чекмеджето, откъдето излиза по идея на "Слънце". Пробва се и тв водещият Драго Драганов - също без успех. Светският журналист Борис Ангелов успя да издаде книгата си "Просто Лили" (неофициална биография), но вече 3 години се съди с нея.  "С нея се съдим вече три години. Не е истина, че книгата, която написах за Лили Иванова, е забранена и спряна от продажба.", обадил се сам в редакцията авторът й Борис Ангелов. Той е издател на списание "Слава" и затова, когато книгата му "Просто Лили" излиза от печат, я пуска на пазара в комплект с периодичното издание. Датата е 31 май 2006 г. и оттогава примата на българската естрада води съдебни битки с Ангелов.

За да напише своята книга, той е ползвал огромно количество публикации в пресата, както и единствената й биография, излизала досега - "Нашата Лили" на Ивайла Вълкова и Марин Бончев. "Написването й е поръчано от Янчо Таков, а нейните автори също са имали проблеми - Лили Иванова и тогава е била недоволна", твърди Ангелов. Според него няма начин, по който може да се забрани една книга в България, защото свободата на словото е гарантирана в конституцията. "Най-накрая разбрах защо се води делото срещу мен - защото не съм платил на Лили Иванова. Тя твърди, че хората, които пишат за нея, я ограбват. Вероятно смята, че й дължа данък"Лили Иванова", казва Ангелов. Преди време правосъдният министър Миглена Тачева се опитала да сдобри Лили Иванова и Борис Ангелов. Но звездата отказала.