Николай Н. Нинов - журналист, писател и пътешественик ни води из непознати места у нас, наситени с тайнства. Книгата на автора "Времето гледа с десет очи", която е и своеобразен справочник, му коства 50 000 км зад волана, 700 часа отвъд пътеките, 300 обекта и GPS индекс.

А за нас, читателите и любопитните изследователи, тя е богатство, което получаваме наготово. Невероятното приключение ни води наистина в непознати български кътчета, които разкриват легенди, истории, хора, красота и чудо на природата.

Снимка 303599

Авторът в компанията на журналистите Георги Тошев и Иван Бакалов, които представиха книгата

Дяволските воденици край село Стояново, Стайков камък, Розовец, Вятърният камък са само част от мистичните места, към които ни води автора.

"Времето гледа с десет очи" е втората творба на Ники Нинов, издадена от ИК "Сиела", след "Повторени сънища", които разгарят огъня в душата на пътешественика.

Откъс от "Стайков камък срещу Кмета на света":

"...Влезли в ролята да стареят с векове, находките нямат чет. Като реликви от изоставен храм са разпръснати кръгли ниши, отвесни улеи, обредни ями, скални яйца, провиралки. Сядаме в каменен престол (който ни подсеща за троновете в Стрелча, Кушла и Рояк), приклякваме, оглеждайки отвътре два протодолмена.

Откриваме и изсечен кръст, а върху съседен валун и символа Ипсилон (Y). Луко пояснява, че предците ни го издълбавали върху камъните на крепостни стени, върху керамични съдове, амулети. Времена по-късно, древният старобългарски знак ще украсява и обредните хлябове.

Въпреки, че Габровица е със статут на защитена територия, и тук е иманярствано безогледно, само че безумията в тази несъмнено светилищна зона, включваща и Стайков камък в съседство, продължават с каменоделски срезове, с липса на цели каменни блокове. Кощунствата не са от вчера, но могат да се случат и днес предвид близостта на комплекса с камионния път за хижа "Бунтовна".

На същите злостни примери ще се натъкнем и следващото утро в местността Гораница над Стрелча, където освен споменатите дотук ритуални съоръжения, друга скална гъба ще ни впечатли с двуметровото си пънче, подпряло многотонна гугла в една единствена точка.

И Гораница, разбира се, е защитена от закона, но неотдавнашният добив на камък потриса, да не говорим, че по-дребните скални късове с ниши и ямки стоят неестествено, очевидно килнати знайно от кого...."

Снимка 303603

Снимка 303600

Снимка 303601

Снимка 303602

Снимка 303605

сн.: Фейсбук