За авторите:


Трудно е да си представим, че случайността може да предопредели съдбата ни. Често обаче животът ни поднася неочаквани сюрпризи. Когато изненадата е приятна, не ни остава нищо друго освен да благодарим на съдбата и да се възползваме от предоставения ни шанс.

Може ли написването на един роман да е въпрос на шанс, а литературата и случайността да вървят ръка за ръка? Може, и в съвременната американска литература има пример за това, колкото любопитен, толкова и показателен.

Една случайна среща между писателката Лин Шоулс и инженерът Джо Мур ще промени съдбите им и ще ги превърне в медийни звезди и любимци на милиони читатели по цял свят.

Началото е поставено в една топла майска вечер през 1994г., когато приятел на Лин й се обажда, за да й каже, че е прочел статията й „Краят на кръстоносния поход". Според него тя е страхотна и блика от идеи, по които може да се напише книга. В нея се разказва за археолога Леон Декьор, който в нощта на Бъдни вечер работи до късно на археологически разкопки в Йерусалим. Той открива древна чаша и на дъното й забелязва кафеникаво петно. По-късно анализите доказват, че петното е човешка кръв от нулева група. Според Леон много вероятно е чашата, която е открил, да е свещеният Граал. Темата определено провокира любопитство. Към нея Лин ще се върне отново, но вече в тандем с Джо Мур.

Общ приятел запознава Лин и Джо, който впоследствие се присъединява към писателската група на Лин. След дълги разговори двамата стигат до извода, че трябва да напишат заедно роман, чийто сюжет да се завърти около мистериозната история със свещения Граал.

Следват дълги месеци на упорит труд, а резултатът е романа „Конспирацията срещу свещения Граал". Ръкописът претърпява много редакции от самите автори, за да се получи добра комбинация от силните страни и на двамата. Лиричният стил на Лин Шоулс и умението й да изгражда достоверни герои се преплитат с дръзкия израз на Джо Мур и способността му да динамизира сюжета.

„Конспирацията срещу свещения Граал" е първата книга от първоначално предвидената като трилогия серия „Падналите ангели". Романът е преведен на 21 езика. В България изданието на „Хермес" се появи във всички класации за най-продавани книги. Второто заглавие - „Последната тайна" се радва на същия читателски интерес и одобрение на критиката. Такава е и съдбата на третата книга от серията „Проектът Хадес".

Сега издателство „Хермес" предлага на своите читатели „Наследството 731" - четвъртата книга от „Падналите ангели", която критиците определиха за безспорен хит още преди излизането й.

Днес романът вече шества победоносно по световните класации на бестселъри и радва почитателите на трилърите загадки, а в средата на месец януари ще бъде и на българския книжен пазар.

 

За книгата:

В човешкия геном са открити останки от древен ретровирус. Мутиралата му форма е смъртоносна и лесно може да бъде превърната в оръжие за масово изтребление. Изследователите от Поделение 731 са първите, развивали идеята за този проект. Сформирано през Втората световна война с цел изработване на биологично оръжие, поделението десетилетия тъне в забрава. Но идеите на хората, работили там, не са забравени. Армията на злото подготвя чудовищен план за разпространението на този вирус.

От различни точки на света валят съобщения за неидентифицирано заболяване, водещо до тежки усложнения. Състоянието на пациентите не се подобрява от предписаното лечение и за броени часове настъпва фаталният край. Човечеството може да бъде унищожено и само Котън Стоун има способността да спре Сина на зората. Но тази битка срещу силите на злото е по-различна. Кардинал Джон Тайлър е заразен със смъртоносния вирус. За да го спаси, Котън трябва да продаде душата си на сатаната.