Пътуващата изложба „Живот без тютюнев дим" ще бъде открита в Столичната библиотека на 10 ноември.

В нея са показани 55 карикатури на 48 автора от 19 страни: Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия.

Тематичната изложба е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 - 2010 г.

Организаторите са избрали тя да е пътуваща, за да стигнат посланията й до по-широка аудитория.

Заедно с изложбата бе обявен и стартът на другата изява на двете институции - Националният ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?".

В него участват ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите.

Младите хора поднасят с чувство за хумор своите послания за живот без тютюн в  карикатури, живописни творби, графики, скулптури, колажи, плакати и фотографии. 

След селекция от компетентно жури одобрените творби ще бъдат представени в сборна изложба в Дома на хумора на 20 ноември - Международния ден без тютюнопушене.

За авторите на най-оригиналните творби са предвидени атрактивни предметни  награди, а лауреатите ще бъдат поканени в Габрово за откриването на изложбата.