Панаирът на книгата е любимото книжно събитие на софиянци, което събира на едно място най-новите заглавия, както и популярни бестселъри и нишови издания.

За първи път тази пролет той няма да се състои в традиционния си "дом" НДК, а в пространството пред него. Причината е българското председателство на Съвета на ЕС, но пък ни се струва, че цветните алеи около сградата са много по-подходящо място за книгите.

Тази година близо 100 български издателства представят книгите си в парка между булевардите Фритьоф Нансен и Патриарх Евтимий, а шатрите им ще останат там до 19 ч. на 3 юни, неделя. Освен невероятното разнообразие от издания, паралелната програма на панаира включва премиери, четения и срещи с автори. Ето някои от новите заглавия, които привлякоха вниманието ни.

Снимка 359138

"Някой като теб"

Шавиер Бош

изд. Колибри

Паулин и Жан-Пиер прекарват заедно само четири дни. Но тези четири дни са съвършено единение на тела и души, облъхнато от пеперуден полет и "узаконено" с вино от Анжу. В топлите обятия на Париж... Каталонският писател ще представи книгата си на 30 май в литературен клуб "Перото" в НДК.

Снимка 359140

"Гоблин"

Джош Малерман

изд. Deja Books

Добре дошли в градчето Гоблин, щата Мичиган. Тук мъртъвците ги погребват прави и почти никога не спира да вали. Слънцето залязва цяла минута по-рано, отколкото във всички съседни градове, защото Харди Карол загубил облог и се съгласил да плати с дневна светлина. Северните гори са приютили Великите сови - и се говори, че ги пази вещица, която може да ти раздуе сърцето с шепот и то да се пръсне в гърдите ти. Никой не ловува там. Ала най-важното - всичко може да случи в град, който никога не спира да плаче.

Снимка 359141

"Майките"

Брит Бенет

изд. Хермес

Надя e 17-годишна красавица, която скърби заради скорошното самоубийство на майка си. За да забрави мъката си, тя започва да излиза със сина на местния пастор. Люк е на 21 години, бивша футболна звезда, който след тежка травма започва работа като сервитьор. Те са млади и връзката им не е сериозна, но последвалата бременност и нейното прекратяване имат последствия, които ще надхвърлят годините им.

Снимка 359139

"Добри мъже"

Артуро Перес Реверте

изд. Еднорог

Действието се развива в навечерието на Френската революция. Конфликтът между старото и новото е представен в разказа за пътешествието на двама членове на Испанската кралска академия, "двамина добри мъже", както гласи цитатът от автентичен мемоар на академията от епохата - изпратени от Мадрид в Париж с поръчение да закупят за нуждите на библиотеката прочутата енциклопедия на Дидро и Д"Аламбер, току-що появила се на пазара и вече забранена в Испания и гледана с лошо око от Инквизицията.