На "Вдовици" всеки би могъл да погледне от различен ъгъл. Би могъл да намери и по-дълбок смисъл - при това не един и два, отколкото се очаква от обирджийски филм. И понеже това не е първият подобен, който гледаме, а по-скоро поредният, то нека направим отсега уговорката, че "Вдовици" е много различен от "Бандата на Оушън" във всичките му части, че дори и в женския му еквивалент отпреди няколко месеца.

А разликата е в това, че обирът (като основата, върху която целият филм стъпва) е представен не като най-якото нещо, което човек може да прави, за да си изкарва хляба, пиенето и удоволствията, а като поредица от принудителни събития и действия, чиято цел е да спаси живота ни.

Снимка 389757

Източник: Alexandra Films

Екип от четирима изпечени обирджии са на път да направят поредния си удар за два милиона долара. Успяват, но докато бягат, нещо се обърква, колата се взривява и всички - в това число и парите, отиват по дяволите. Лошото е, че милионите са на един точно определен човек, а той си ги иска на всяка цена.

А ги иска от вдовицата (Виола Дейвис) на ръководителя (Лиъм Нийсън) на току-що погребаната банда за обири. Дава ѝ един месец срок, за да му събере двата милиона.

Хваната натясно, Виола Дейвис намира тайното тефтерче на съпруга си. В него, освен описанието на всеки обир, извършен досега от групата на мъжа ѝ, има и детайлен план за един бъдещ. Остава планът да се приведе в действие, но ѝ трябват хора.

Намира ги лесно - в лицето на останалите вдовици от екипа на мъжа си. Именно като вдовици, те нямат друг изход освен да дадат всичко от себе си, за да направят обира и заедно да върнат парите.

Снимка 389759

Източник: Alexandra Films

Интересно е, че покрай обира "Вдовици" успява доста леко, но абсолютно точно, да подхвърли и едни определени теми от съвремието ни. Като тази за любовта и човешките взаимоотношения извън раса и цвят на кожата; като тази за домашното насилие или тази за зависимостите (в конкретния случай хазарт); както и какво изживява всеки, когато не може да си тръгне от човека, когото доскоро е обичал.

Сърбят ни ръцете да напишем, колко ни хареса представянето на Даниел Калуя (който влезе в полезрението ни с "Черната пантера"), защото ролята във "Вдовици" му лепва страшно добре. За Лиъм Нийсън - само суперлативи, но ако трябва да бъдем честни, беше ни странно, че героят му не спаси нито един човек.

Снимка 389760

Източник: Alexandra Films

Но трябва да се спомене също, че целия филм изнася Виола Дейвис (Оскар за поддържаща женска роля през 2017 г.). А в момента, в който каза: "Никой не мисли, че имаме топките, за да го направим.", бяхме готови да се закълнем, че тази жена наистина има топки.

Премиерата на "Вдовици" е на 16 ноември