Изложбата „Ескизи" на скулптора Камен Цветков ще бъде открита в пловдивската галерия „Сариев" на 8 май.

В нея творецът представя скулптори и пана с един на пръв поглед класически прочит на тялото и на стремежа към опознаване и хармония.

Зад привидната "класичност" на скулптурите стои модерен и интелигентен поглед на човек, който не се колебае да коментира, да има смелостта да създава свой свят на чувства.

Телата и торсовете излъчват монументалност въпреки неголемия си размер, а керамичния материал стои тежко. Чрез лаконичност на формата се създава впечатление за известна отдалеченост и чиста наблюдателност.

Във външната застиналост на фигурите има очакване на случване, съпроводено със смиреност. Именно това очакване, заснемане на ситуацията, това заложено бъдещо действие подтиква авторът да определи творбите си - ескизи.

Скулпторът Камен Цветков е от онези автори, които не демонстрират екстравагантност.

В контекста на неговото творчество Десислава Минчева отбелязва: "За повечето хора „съвременно" означава драма, раздираща цвят и форма, противоречие, напрежение и хаос...

Напук на объркания и външно показен свят, в който живеем, Камен Цветков ни дава нещо като малка, жизнено необходима почивка, създавайки деликатни, изчистени форми, притежаващи точно толкова подробности, колкото са нужни на едно тяло, за да излъчва живот."