Фестивалът за независимо кино SoIndependent ще се състои за девета година в София. Откриването му е на 26 октомври с документален филм, посветен на легендарния моден дизайнер Алигзандър Маккуин.

30 филма участват в конкурсната програма в три категории: игрален, документален и късометражен хит. Извън конкурса пък ще бъдат показани някои от най-нашумелите и награждавани независими филми от последните години.

Сред тях са комедията Kafou на Бруно Мурал, приключенският The Mercy с Колин Фърт и Рейчъл Вайс, новата версия на Пеперудата с Чарли Хънъм и Рейми Малек, носителят на Оскар Una Mujer Fantastica, фантастичният Hotel Artemis с Джоди Фостър и София Бутела, пожарникарската драма Only the Brave с Джош Бролин и Майлс Телър.

Ние очакваме с любопитство Arctic - новият филм на Мадс Микелсен, в който актьорът от "Ловът" и "Ханибал" играе пилот, закъсал в Арктика в очакване на помощ.

Другата интересна прожекция е "Лятото свършва през юни" на Алеко Желязков, посветен на Боян Петров и две негови изкачвания - Гашербрум II (8036 м) в Каракорум през юли 2017 г. и Даулагири (8167 м) в Хималаите през септември 2017 г.