За първи път съд в Ню Йорк отсъди в полза на графити художници, чиито произведения са били унищожени през 2013 г. Става въпрос за рисунките върху стените на известната "фабрика" за графити 5Pointz в Лонг Айлънд, които са били пребоядисани без знанието на художниците.

Съдебни заседатели решиха, че строителният предприемач и собственик на сградата Джери Уолкоф е нарушил закона, като е унищожил рисунките с цел да превърне старата сграда в модерен жилищен комплекс. Делото, освен че поставя въпроса дали графити изкуството е равнопоставено на всички останали изкуства, е и прецедент. Решението на съдебните заседатели може да доведе до предприемане на легални мерки, които да защитават изкуството на графити артистите в Америка.

В решението си съдебните заседатели се позовават на американския закон за визуалните изкуства, създаден 1990 г. Според него изкуството на художниците е защитено, независимо при кого е попаднало тяхно произведение. Това означава, че много изрисувани фасади в Америка могат да бъдат защитени по силата на закона.

Снимка 323592

"Доказахме, че графити изкуството е като всяко друго", каза пред "Гардиън" Ерик Баум, защитник на 21 графити художници, които съдят Джери Уолкоф. Баум казва още, че делото има федерален статут, тоест резултатът от него няма да се отнася само за Ню Йорк, а за цяла Америка.

Джери Уолкоф купува сградата, която през 1970 г. е била фабрика за водомери. Той я предоставя на графити художниците срещу нищожна сума, тъй като и без това сградата му била ненужна и смятал да я събори.

С времето и с рисуването обаче сградата се превръща в емблематична за графити изкуството и едно от най-посещаваните места в Ню Йорк.

През 2002 г. проектът 5Pointz става толкова мащабен, че се налага да бъде назначен куратор. Избират графити художника Мерес, който всъщност измисля името на сградата, която е и пресечната точка на пет квартала.

Снимка 323591

Източник: 5ptz.com

През 2009 г. Мерес има идеята да превърне "меката на графити изкуството" в музей, но властите на Ню Йорк категорично забраняват това - от съображения за сигурност.

Въпреки че едни от големите имена на графити изкуството са оставили своя отпечатък, стените на фабриката са дали начален тласък на много прохождащи художници. Според качеството на материалите и опита на графити художниците, рисунките им оставали по стените за период от два дена до две години. Това се определяло до голяма степен и от интереса на посетителите.

Желаещите да покажат изкуството си е трябвало да изпратят готов проект или скица на мейла на 5Pointz, за да може екипът на сградата да избере и да подготви мястото за рисуване. Фабриката се издържала от дарения от продажбите на онлайн магазина, в който се предлагали тениски и суитчъри с логото на 5Pointz.

Снимка 323593

Източник: 5ptz.com

През 2013 г. Джери Уолкоф внезапно решава, че трябва да превърне сградата в жилищен комплекс. Буквално за една нощ фасада е пребоядисана. Когато на 19 ноември художниците виждат, че трудът им е заличен от бялата боя, не могат да повярват на очите си.

Веднага завеждат дело срещу Джери Уолкоф, като казват, че той е бил длъжен да ги извести 90 дни преди пребоядисването, за да им даде шанс поне да спасят изкуството си. Защитата на предприемача обаче отвръща, че художниците са знаели винаги, че сградата един ден ще бъде използвана за нещо различно, така че са имали предостатъчно време да спасят каквото преценят за добре.

Въпреки че решението на съдебните заседатели дава сериозни надежди на хората от 5Pointz, сега остава и федералният съдия Фредерик Блок да е на същото мнение. Така художниците, чието творчество е унищожено, ще могат да се борят за обезщетение, вариращо от няколко до 100 хиляди долара. Окончателното становище ще стане известно след няколко месеца.