Една звезда изгрява, друга пада. История стара, колкото света. Дори малко поизхабена от повторения.

Въпреки това Брадли Купър реши да направи дебюта си като режисьор с третия римейк именно на "Роди се звезда". Избра да изиграе в него и ролята на саморазрушителния музикант, живеещ в сянката на светлините на прожекторите, които обича.

Спря се и на неопитната в киното Лейди Гага (главната роля е дебютът й на голям екран), която да следва стъпките на легендите в образа на героинята й през годините - Барбра Стрейзънд (1976 г.), Джуди Гарланд (1954 г.) и Джанет Гейнър (1937 г.).

Макар че няма как да промени историята, предизвикателният свеж подход на Брадли Купър като режисьор дава шанс на "Роди се звезда" да се превърне в разтърсващ филм с истинска (но не и сладникава) драма и впечатляваща музика.

Снимка 381699

Източник: Alexandra Films

Безпроблемно, съчетавайки страхотни оригинални песни с познатия (но не съвсем) сценарий, Купър (заедно с Ерик Рот и Уил Фетърс) създава интерпретация на "Роди се звезда" за съвременното поколение. И то със сигурност трябва да чуе новия глас на римейка.

Джаксън Мейн (Брадли Купър) е застаряващ рокер с пристрастие към чашката и проблеми със слуха. Депресивното състояние на музиканта се корени в бурното му детство, отразено в спорните взаимоотношения с по-големия му брат Боби (Сам Елиът).

Случайно, Джаксън Мейн попада на изпълнение на Али (Лейди Гага) - обикновена сервитьорка с необикновен талант и уникален глас. Оказва се, че и двамата са певци, музиканти и композитори, чиято музика е отражение на живота им.

Снимка 381698

Източник: Alexandra Films

Естествено, влюбват се, а той ѝ помага да реализира потенциала си. А сред искрите на любовта кариерата на Али процъфтява, докато тази на Джаксън пропада.

И докато се развиват взаимоотношенията им, ясно се открояват теми, които касаят творците в наши дни, като пагубният край от депресивните състояния на известните личности и непрекъснатото нахлуване в личното пространство от страна на феновете.

Акцентира се и на тенденция, че за да пробие един изпълнител, не е важен само талантът, а и визията. Както и до каква степен - под влияние на мениджърите, които искат повече продажби, е готов да промени и стила, и себе си. И именно тук ще се разминат Джаксън и Али.

Но пък в една от началните сцени се ражда и "Shallow" - техният химн за еуфорията и ужаса на предстоящото. А това е и една от най-добрите песни от филми през последните години.

"Роди се звезда" привлича вниманието най-вече с автентичността на песните на живо, със соло изпълненията и с дуетите между Лейди Гага и Брадли Купър от различни музикални фестивали, включително Coachella и Glastonbury.

Снимка 381703

Източник: Alexandra Films

Изпъква и майсторският подход на режисьора към музиката от филма. Но Купър се оказа скрит музикален талант и заедно с Лейди Гага прави уникален тандем с други музиканти - Марк Ронсън, Джейсън Исбъл и Лукас Нелсън. А всички те спомагат трагичната любовна история да бъде разказана по невероятен начин.

Премиерата на "Роди се звезда" е на 5 октомври