Десет дни, след като видяхме тийзър-трейлър на предстоящия сезон на Peaky Blinders, става ясна и премиерната му дата. Във врящата и напрегната атмосфера на Бирмингам в края на 20-те години на миналия век се връщаме на 25 август.

Тогава BBC ще излъчи първи епизод на сезон 5 от една от най-успешните си продукции в последните години. Продължаваме да следим съдбата на гангстерското семейство Шелби, което вече разполага с легален бизнес, а патриархът му Томас Шелби (Килиън Мърфи, умопомрачителен в ролята") влиза в политиката.

От тук ще се появи и новият му враг в лицето Осуалд Моузли - реално съществувал британски политик, член на парламента и водач на фашисткото движение в Англия. В ролята ще видим Сам Клафлин ("Игрите на глада"), на долната снимка.

В интервю за The Irish Times Килиан Мърфи коментира, че това развитие в сюжета не е случайно - то отразява нарастващия популизъм в политиката в днешни дни.

"Може да намерите речите на Моузли онлайн - те са като учебник по популизъм: Да направим Великобритания велика отново; фалшиви новини. Той е голямо предизвикателство за Томи, защото той вижда в него зараждането на нов световен конфликт."

Още веднъж: премиерата на пети сезон на Peaky Blinders е на 25 август.