Трейлърът на сериала "Пазителите" възпламени наново интереса ни към света на Алан Мур, независимо от факта, че много добре си спомняме и едноименния филм от 2009 г., и неговата съдба.

HBO възлагат големи надежди на този свой проект, също както и ние се надяваме да получим дозата смислено съдържание, прилични визуални ефекти с добре развити герои и сюжетна линия. И макар да ни остави с леко смесени чувства, първият епизод оправда натрупаните ни очаквания.

"Пазителите" е базиран на DC комиксите на Алан Мур и Дейв Гибънс, които в над 400 страници ни пренасят в една алтернативна вселена. Действието - както в сериала, така и в комиксите, се развива през 1985 г. в американския град Тълса, където реалността изглежда доста странно.

Обществото е наглед нормално и щастливо, а расизмът - поне привидно, не съществува. Полицаите в Тъсла обаче носят маски и в никакъв случай не бива да показват лицата си. И това не е някаква модна хрумка, а начин да гарантират и запазят живота си. Незаконно е и да поискаш да видиш лицето на полицай, докато изпълнява служебните си задължения, което прави служителите на реда и недосегаеми. Или поне така е на теория.

Реалността далеч не е такава, защото организацията, срещу която се борят и която мислят за изчезнала, набира все по-голяма популярност с все по-голяма сила. Дотолкова, че членовете ѝ се смятат за супергероите, от които обществото има нужда. Също като полицаите, и те носят маски, но доста по-различни и отличителни.

Важно е да уточним, че сериалът не е супергероиски по марвелски начин. "Пазителите" е изграден по много интригуващ начин и още първият епизод успя да извика един куп въпроси в главите ни. Разбира се, не получихме отговор на нито един от тях, но не сме го и очаквали. Това ще бъде задачата на останалите осем епизода.

На тях се пада и задачата да развият героите, да заплетат сюжета и да задържат интереса ни. А това може и да не е толкова лесна задача.

В "Пазителите" има доста препратки към американската история и култура, което е нож с две остриета. Причината е проста - ако бъде гледан от човек, чел комиксите и запознат с проблематиката на американското общество, сериалът ще му хареса адски много.

Ако обаче тези две неща не са налице, на HBO се пада честта да впечатли зрителя с интригуващо изграден свят, в който се случват неща, които не сме виждали (и от визуална гледна точка), и с герои, чиито решения и действия ни държат в напрежение.

Интересно е, че в сайта за оценяване на филми и сериали Rotten Tomatoes разликата в оценките на критика и публика е голяма. Към момента на писане на статията рейтингът на "Пазителите" от критиците е 98%. Този от хората - 43%.

Иначе, Реждина Кинг влиза в ролята на Анджела Абар с 300. Идея си нямаме как в първия епизод успя да бъде сдържана, спокойна и грижовна майка, нежна, любвеобилна и страшно секси съпруга, след което си сложи (и буквално, и преносно) маската и започна да раздава правосъдие и крошета, от които кръв да се лее. Ето така си представяме истинските герои от филмите - с присъствието си да крадат всяка една сцена и да я правят своя.

Нов епизод на "Пазителите" ще бъде достъпен всеки понеделник в HBO GO

Нов епизод на "Пазителите" по HBO ще бъде излъчван всеки понеделник от 21 ч.