Февруари не е от най-богатите месеци в графа "кино", но поне може най-накрая да видим на голям екран събралия 10 номинации Оскар "Фаворитката", новият анти-Тръмп филм на Майкъл Мур, както и няколко по-непретенциозни филма.

"Трафикантът"

Новият филм на Клинт Истууд като режисьор (той играе и едната от двете главни роли) е точно такъв, какъвто очакваме от човека, създал "Момиче за милион долара" и "Гран Торино" - сериозен, тежък и откровен. Историята е за 90-годишен градинар (Истууд) и ветеран от войната в Корея (Брадли Купър), транспортиращи кокаин за три милиона долара.

На екран от 1 февруари

"Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят"

Това е финалната част на една от най-симпатичните франчайз анимации, на които сме попадали. В нея двамата приятели - викингът Хълцук и драконът Беззъб, откриват призванието си. Първият е вожд на селото си, а вторият - на вида си. Една нова заплаха, както и привлекателен женски дракон, заплашват да нарушат хармонията между тях.

На екран от 1 февруари

"Фаворитката"

Оливия Колмън взе "Златен глобус" за ролята си на кралица Ан, а филмът на Йоргос Лантимос ("Омарът") вече има 10 номинации Оскар, сред които за най-добър филм, най-добър сценарий, най-добър режисьор и най-добри актриси в главна (Колмън) и поддържащи роли (Рейчъл Вайс и Ема Стоун). На фона на тези факти не знаем дали трябва да казваме каквото и да било повече.

На екран от 8 февруари

"Фаренхайт 11/9"

Няма грешка в името - Майкъл Мур, режисьорът на посветения на атентатите от 11 септември в Ню Йорк "Фаренхайт 9/11" е тук с нов филм, който поставя на прицел настоящия президент на САЩ. Датата е тази, на която бяха обявени резултатите от президентските избори, които бяха в полза на Тръмп.

На екран от 8 февруари

"Всичко, което не искаш да знаеш за родителите си"

Причината да искаме да видим (когато ни остане време) комедията на Фред Улф са двамата актьори в главните роли - Салма Хайек и Алек Болдуин. Те са в ролята на семейство, което тъкмо е изпратило дъщеря си в колеж и е стопило главоломно семейните финанси. Схемата им да спечелят допълнителни пари не тръгва съвсем по план.

На екран от 8 февруари

"Алита"

История на привлекателен киборг без спомени, която се оказва преследвана от престъпна групировка. Май не виждаме нищо революционно в това, но пък има причини да обърнем внимание на този филм. Режисьор е Робърт Родригес, а неговият "Син Сити" вероятно е най-добрият филм по комикс, за който се сещаме. Участва Кристофър Валц в ролята на нейния ментор и няма как да подминем това. А историята е базирана на манга комикс, в което има едно особено очарование.

На екран от 15 февруари

"Студено отмъщение"

Опитваме се да не обръщаме внимание на заглавието, което звучи като взето от видеокасета на второразреден екшън от 90-те. Може би трябва да игнорираме и факта, че филмът на Ханс Петер Моланд е базиран на норвежки такъв. Така остава Лиъм Нийсън в ролята на шофьор на снегорин в забутано градче, който се заема да отмъщава за нелепата смърт на сина си.

На екран от 22 февруари