Тези мъже са богати, известни и талантливи. Те имат власт и я упражняват. Около тях винаги е имало много красиви жени, които искат да правят кариера в киното. Старлетки, готови на всичко, за желаната роля. Или на почти всичко.

В XXI век обаче за жените е все по-неприемливо да се говори като за слабия пол и все повече от тъмните тайни в меката на киното излизат наяве.

Бил Козби

Снимка 316929

Източник: GettyImages

Преди две години списание New York Magazine излиза със сензационна корица. На нея позират 35 възрастни жени, някои от които на 80 и отгоре години, които през 60-те години на миналия век са били изнасилени от известния комик Бил Козби. Той е уличен от десетките жени, че ги е дрогирал без тяхно съгласие, след което се е възползвал от тях сексуално.

Повече от 40 жени до този момент са излезли и са споделили историите си, а много от тях са признали, че има и други, които предпочитат да останат в сянка. Самият Бил Козби твърди, че не е правил нищо нередно.

Наскоро съдът в Пенсилвания реши да поднови процеса по гражданско дело от 2004 г., заведено от Андреа Констанд, която тогава е била на 24 години. (останалите обвинения са с изтекла давност). По това случай Козби може да получи 10 години затвор.

Съдебните дела свързани с първоначалните обвинения също не спират. Една от предполагаемите жертви на комика Тамара Грийн, заедно с още шест жени, твърдят, че адвокатите на 80-годишния актьор са откраднали основни документи по делото им. Очаква се развръзката по този случай да приключи през март догодина.

От данните досега е сигурно, че Козби е дрогирал жените, с които е бил. Той обаче обяснява, че е ползвал модерния тогава медикамент "Куейлуд" по взаимно съгласие.  До ден днешен комикът отрича да е правел нещо без знанието или против волята на предполагаемите жертви.

Снимка 316930

Източник: GettyImages

Харви Уейнстейн

Продуцентът има главна роля в най-новия скандал, който разтърси Холивуд. Уейнстейн е уважаван продуцент, съосновател с брат си на две от най-големите филмови компании през последните години. Името му стои зад редица популярни филми. Сред оплакалите се са актрисите Ашли Джъд и Роуз Макгауън, както и десетки неизвестни жени. Фактите тепърва ще излизат наяве, но Уейнстейн вече беше уволнен от собствената си компания.

Уволниха холивудски продуцент заради посегателства над жени

Уволниха холивудски продуцент заради посегателства над жени

Сред жертвите му е и актрисата Ашли Джъд

Възмущението си от Харви Уейнстийн изказаха много актьори. Мерил Стрийп също разкритикува холивудския продуцент за "непростимото" му поведение, но заяви, че самата тя не е чувала преди това той да тормози жени. Носителката на три награди "Оскар" се е снимала в няколко филма, продуцирани от Уейнстийн, като преди време го нарече "Бог". В изявлението си за "Хъфингтън пост" Стрийп казва, че досега не е знаела за издевателствата му и заяви, че с нея винаги се е държал с уважение.

Снимка 316931

Източник: GettyImages

Роман Полански

В края на месец септември поредна актриса - този път германка повдигна обвинение срещу режисьора Роман Полански. Съдът в Швейцария трябва да определи дали споменатите действия в жалбата на Ренате Лангер са осъдими. Днес тя е на 61 години.

Според показанията й Полански я е изнасилил през 1972 г., когато тя посетила дома на режисьора в Гщад. Тогава тя е била на 15 години. Преди това той я е поканил да се снима в негов филм. Ренате Лангер е четвъртата жена, която обвинява Роман Полански в сексуално насилие. Всички случаи са от 70-те години на миналия век, когато жените са били девойки. Полански също е използвал наркотици, за да упоява жертвите си.

Режисьорът днес е на 84 години. Той бяга от САЩ през 1977 г., когато американски съд го признава за виновен в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Днес Полански живее във Франция, защото страната няма споразумение за правна помощ със САЩ. Той продължава да твори и е чест гост на най-престижните кинофестивали. 

Снимка 316933

Източник: GettyImages

Кейси Афлек

Когато по-рано през тази година Кейси Афлек получи "Оскар" за главна мъжка роля за "Манчестър до морето" в обществото се надигнаха възмутени гласове. Хората не са забравили тъмното петно от миналото на брата на Бен Афек и не се зарадваха на избора на Академията, която не за първи път дава най-престижната кино награда на насилник (Уди Алън, Марлон Брандо, Мел Гибсън).

През 2010 година две жени, работещи с Кейси по филма "Все още съм тук", обвиниха актьора в сексуален тормоз по време на снимките. Афлек отрече да е виновен и в крайна сметка историята приключи с извънсъдебно споразумение и доста сериозна сума, която двете обвинителки получиха.

Снимка 307486

Източник: GettyImages

Уди Алън

През 2014 г. се завихри поредният скандал около режисьора Уди Алън. Осиновената му дъщеря Дилан Фароу отново го обвини, че й е посегнал, когато била на едва 7-годишна възраст. 30-годишната Дилан е осиновена от Уди Алън и актрисата Миа Фароу. Тя написа отворено писмо, в което заяви, че Алън е блудствал с нея в дома им, като разказа шокиращи подробности.

Първо през 1992 г. бившата му съпруга Миа Фароу обвини Алън в сексуално посегателство над Дилан. Актрисата започна съдебна битка за настойничеството на децата им, след като открива, че той има връзка с друга от осиновените й дъщери - Сун И Превин, тогава 20-годишна. Уди Алън все пак се жени за Сун през 1997 г., но връзката им е започнала години по-рано.

Дилан Фароу не спира да припомня драмата си. Тя обвинява Холивуд, че си затваря очите пред насилниците и е продължава да награждава филмите им.