На 11 април "Луис Витон" съобщи за своето поредно художествено сътрудничество, като този път изборът се падна на най-успешния американски художник от времето на Уорхол - Джеф Кунс.

През последните години желанието на модната индустрия да работи с известни художници е нещо обичайно. На първо място в това отношение е модна къща "Луис Витон", която успя да създаде цели колекции с най-ярките и понякога скандални съвременни художници: Яйой Кусама, Такаши Мураками, Ричард Принс, Стивън Спраус, Синди Шерман и други.

Снимка 289072

Най-новата колаборация стана съвместната работа на модната къща с американеца Джеф Кунс. "Царят на кича", спорен със своето творчество, създава на основата на творбите си от серията Gazing Ball собствен дизайн на пет класически модела чанти "Луис Витон" - Keepall, Neverfull, Speedy, Montaigne, Chain bag, както и на сравнително нови модели раници.

Снимка 289066

Серията Gazing Ball на Кунс представлява увеличени репродукции на картини на велики майстори (включително Фрагонар, Мане, Климт, Рубенс) със синя огледална сфера в центъра, в която неминуемо се отразява стоящият пред творбата човек.

Идеята е, че благодарение на отражението в сферата, зрителят става част от картината, слива се с нея, с историята, като в същото време се получава своеобразно отражение на оригиналното произведение създадено тук и сега. Находчива концепция за обединение на историята, изкуството и съвременността.

Снимка 289068

Джеф Кунс е художник, който несъмнено мисли различно, докато гледа изкуството от миналото и намира най-блестящите си идеи там. Според някои фината страст към изкуството му е скрита от очевидната му вяра в баналността, която остава на границата на кича.

Рококо от 18-ти век и странният гений на Фрагонар не са нещо, което Кунс е открил вчера. Той се вдъхновява от Рококо за скулптурите си отдавна. По същия начин, неговите пищни супер-поп чанти не са нищо повече от опит да възроди енергията на Рубенс и класическите майстори.

Снимка 289069

За сътрудничеството си с легендарната френска модна къща върху чантите и раниците са пренесени пет реплики на платна от Винсент Ван Гог, Тициан, Жан Оноре Фрагонар, Леонардо да Винчи и Рубенс, създадени от Кунс за серията Gazin Ball.

Снимка 289070

Снимка 289067

Сините сфери не са включени върху изисканите аксесоари, а са заменени с големи блестящи метални букви - имената на художниците, които са създали оригиналите. Всички произведения на "Луис Витон" са подписани от Кунс с инициалите JK в долния десен ъгъл на всяка чанта.

Снимка 289071

Според официалното изявление тази колаборация е само първият стадий от това сътрудничество, поклонниците на висшата мода и съвременното изкуство ги очакват още изненади.