Много пъти сме си задавали въпроса дали някъде там, в необозримата Вселена, съществува друга форма на живот. Многото филми, книги и разкази са наложили представа, че ако я има, то тя несъмнено е по-развита от нас, хората, и при контакт ще ни унищожи. Разбира се, никой не може да даде категоричен отговор на този въпрос, но ще продължаваме да се опитваме.

Казваме това, защото една от темите в "Към звездите" (Ad Astra) е именно извънземният живот. Действието се развива в близкото бъдеще, когато в Слънчевата система почти няма планета, на която да не е стъпвал човешки крак.

Клифърд Макбрайд (Томи Лий Джоунс) е астронавт, който отдава целия си живот да разбере не дали, а къде има извънземен разум. Той е един от основателите на строго секретния проект Лима, натоварен със задачата да проучи познатите ни (поне като имена) планети и да открие сами ли сме. За целта, разбира се, разполага с иновативна технология, която може да бъде много опасна, попадне ли в неправилни ръце.

Клифърд Макбрайд (Томи Лий Джоунс)

Източник: Alexandra Films

Клифърд Макбрайд (Томи Лий Джоунс)

Един ден космическата му станция достига до Нептун, където до този момент друг екипаж не е достигал. Нещо на кораба обаче се обърква и контактът с Макбрайд бива загубен. Всички го смятат за мъртъв, докато един ден, 27 години по-късно, силни електрически импулси удрят Земята.

От СПЕЙСКОМ - компанията стояща зад космическите проучвания, допускат, че Клифърд Макбрайд е жив и това е негово дело. Смятат, че е добра идея да изпратят неговия син - Рой Макбрайд (Брад Пит), който също е астронавт и то един от най-добрите, на мисия да намери баща си.

Снимка 443765

Източник: Alexandra Films

Не е трудно да се досетим, че залогът е голям, защото зад мисията седи и сигурността и живота на милиардите хора на Земята. Но е голям и за Рой. Той трябва да се изправи срещу самия себе си и да не допуска грешките на баща си, въпреки че вечният стремеж синовете да бъдат по-добри от бащите си, не го е подминал и него.

"Към звездите" е показно - отново!, че Брад Пит може да влезе във всяка роля. А филмът... за него ще кажем само, че самият му режисьор, Джеймс Грей, се закани, че ще видим най-реалистичното пътуване в космоса до този момент.

Снимка 443759

Източник: Alexandra Films

"Към звездите" показва и докъде може да ни доведе стремежът да опознаем космоса. Да имаме бази на Луната и Марс може и да звучи като мечта за много хора, включително Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, но наистина ли имаме нужда от тях...

Нужно ли е да има цели поколения родени на други планети, които никога през живота си не са стъпвали на Земята. "Към звездите" ни кара да се замислим и над тези, а и над много други въпроси.

Премиерата на "Към звездите" е на 20 септември