Наградите "Грами", които ще се състоят в началото на 2018г., щедро раздават номинации за рап и хип-хоп музика, намираща място в топ категориите. За "Грами" 2018г. се състезават изпълнения, излезли от октомври 2016г. до септември 2017г.

Най-много номинации отиват за Джей Зи, Кендрик Ламар и Доналд Глоувър (Чайлдиш Гамбино).

Джей Зи води тази година с осем номинации, следван от Ламар със седем, а поп певецът и композитор Бруно Марс има шест. Гамбино, алтер егото на награждавания с "Еми" актьор и режисьор Доналд Глоувър, получава пет номинации, заедно с певеца Калид и авторът на песни и продуцент Ноу Ай Ди.

Един от най-големите хитове на годината, ремикс версията на Луис Фонси & Деди Янки на "Despacito", с участието на Джъстин Бийбър, става първата не английска песен, номинирана в две от най-важните категории - "Запис на годината" и "Песен на годината".

Албумите с най-много номинации са "04:44" на Джей-Зи, "Awaken, My Love!" на Гамбино, "Damn." на Кендрик Ламар, "Melodrama" на Лорд и "24K Magic" на Бруно Марс.

Изгряващата ар ен би изпълнителка SZA е водеща сред жените с пет категории, включително за новодошъл артист, където се състезава с Джулия Майкълс, Алесия Кара, Халид и рапърът Лил Узи Верт.

Номинациите за "Песен на годината" включват "4:44" на Джей Зи, "Despacito" на Луис Фонси & Деди Янки, "Issues" на Джулия Майкълс, "1-800-273-8255" на Калид и Алесия Кара и "That's What I Like" на Бруно Марс.

За най добър "Поп вокален албум" в надпреварата влизат "Divide" на Ед Шийрън, "Evolve" на Imagine Dragons, "Joanne" на Лейди Гага, "Kaleidoscope" EP на Coldplay, "Lust For Life" на Лана Дел Рей и "Rainbow" на Кеша.

В "Запис на годината" номинирани са "Redbone" на Чайлдиш Гамбино, "Despacito" на Луис Фонси & Деди Янки, "The Story of O.J." на Джей Зи, "Humble." на Кендрик Ламар и "24K Magic" на Бруно Марс.

За най-добър "Рок вокален албум" се конкурират "A Deeper Understanding на The War on Drugs, "Emperor of Sand" на Mastodon, "Hardwired...To Self-Destruct" на Metallica, "The Stories We Tell Ourselves" на Nothing More и "Villains" на Queens of the Stone Age.

60-ото издание на наградите "Грами" ще се проведе в "Мадисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк на 28 януари.