Тази седмица Google направиха достъпна за всички най-голямата колекция с картини и артефакти, свързани с живота и творчеството на Фрида Кало, наречена Faces of Frida. Над 800 картини, снимки, писма и други са налични на сайта и приложението на търсачката Arts and Culture напълно безплатно.

Снимка 358578

Източник: artsandculture.google.com

Google Arts and Culture описва събраната колекция като "близък поглед към многото лица на Фрида Кало в живота, изкуството и наследството ѝ." Онлайн могат да бъдат разгледани почти всичките ѝ картини в детайли, като можем да се запознаем с подробности относно конкретната творба - кога е създадена и какво символизират различните елементи на нея.

Снимка 358576

Източник: artsandculture.google.com

Снимките разказват за драматичния живот на мексиканската художничка, физическият недъг, който оставя травма и следа в ежедневието и в изкуството ѝ, подробности за политическите ѝ възгледи, сексуалността ѝ, както и сложната ѝ връзка със нейния съпруг - Диего Ривера. Потребителите на Google Arts and Culture могат дори да разгледат виртуално дома, в който Фрида живее почти през целия си живот, известната "Синя къща".

Снимка 358577

Източник: artsandculture.google.com

Можем да се докоснем до невероятния свят на Фрида Кало през сайта artsandculture.google.com или като свалим приложението за мобилен телефон през iTunes и Google Play.