Арета Франклин е от ранга на онези изпълнители, които могат да накарат дори един президент да се разплаче (какъвто е случаят с Барак Обама). Тя отдавна беше провъзгласена (и то заслужено) за кралицата на соул музиката и макар да имаше няколко претендентки за трона през годините, Арета Франклин успя да запази короната, защото без съмнение се доказа като една от най-великите певици на всички времена.

Арета Франклин почина

Почина Арета Франклин

Отиде си една от най-великите изпълнителки на всички времена

Арета Франклин може да е починала вчера на 76 години, но музиката ѝ ще живее вечно. Арета ще бъде запомнена с изтънчения си и понякога ексцентричен и малко претенциозен вкус и с дързостта си да пренася болката и мъката си в незабравими песни. Арета Франклин записа стотици парчета и десетки хитове, разпрострели се в период от половин век, затова е много трудно да подберем само пет.

Песните в селекцията ни са най-големите хитове от златния период на Арета от 1967 г. до 1970 г., но разбира се те са само малка част от невероятното творчество на изпълнителката. Спряхме се именно на тях, защото според нас те представляват едни от най-великите записи в историята на соул музиката.

"Do Right Woman, Do Right Man" от 1967 г.

Дете чудо, което започва да пее в църквата на баща си на 12 години, Франклин прави първия си албум едва на 14 години, но след шест години без особен успех, тя се превръща в една разочарована и неудовлетворена личност. 

Всичко това се променя през 1966 г., когато подписва с Atlantic Recordas и веднага открива музата си. Първият й албум с Atlantic е времето, когато се ражда и хита "Do Right Woman, Do Right Man", един госпел повлиян апел за любов, привързаност и уважение, включващ и одухотворените вокали на Арета, както и тези на сестрите ѝ Каролин и Ерма, и майката на Уитни Хюстън Сиси.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman от 1967 г.

Една от многото песни на Арета Франклин, композирана от Карол Кинг и Джери Гoфин по поръчка на продуцента Джери Уекслър. Много от песните на Арета Франклин са за страдание и за нещастие в любовта, но в тази тя се радва на любовта по най-естествения и вдъхновяващ начин.

"Chain of Fools" от 1967 г.

Арета взима Грами за петия хит от песните ѝ, които излизат през 1967 г., а именно "Chain of Fools". Арета по блестящ начин поднася личността на жена, която знае, че е част от харема на любовника си, но просто не може да си помогне.

Написана от Дон Ковей и благодарение на китарата на Джо Саут и неустоимите беквокали на The Sweet Inspirations "Chain of Fools" оглавява една забележителна година за Франклин, в която пренаписва правилата на соул музиката.

"I Say a Little Prayer" от 1968 г.

Не за първи път или за последен път в кариерата си Арета Франклин взима много обичан оригинал, в този случай на Дион Уоруик и прави песента някак своя.

Извисеният глас на Арета Франклин, подкрепян от безупречните хорови хармонии на The Sweet Inspirations придава на парчето нов живот с нотки на поп и госпел и издига известната композиция на Хал Дейвид и Бърт Бакарак на различна равнина.

Ain"t No Way от 1968 г.

Композирана от сестра й Каролин, тази сърдечна балада започва с по-сдържано и интимно усещане, отколкото нормалният стил на Арета Франклин. Песента е една от най-вълнуващите и впечатляващи записи на Арета, благодарение на дълбочината на текста и прецизността на нейното изпълнение.