Здравейте! Предаваме директно от церемонията по откриването на Олимпиада 2008 в Пекин.

Наистина поразява въображението новият олимпийски стадион, който побира повече от сто хиляди души! И това без да броим седемдесетте хиляди китайци, които просто там си живеят.

В днешната церемония по откриването вземат участие 567 355 пионерчета от местната пионерска дружинка. Забележителното е, че ако всички те поемат въздух едновременно, то ще угасне олимпийският огън.

А сега по същество за спорта. Тази година в програмата на олимпиадата са включени нови видове спортове:

- мятане на пиратски дискове;

- мятане на пиратски копия;

- парашутен спорт. Забележителното е, че в китайския парашутен спорт истинската битка започва още в самолета – кой да вземе парашута;

- сърфинг. Правилата тук са прости: спортистът работи с дъската, а стадионът прави вълна;

- и, разбира се, боулинг. В Китай боулингът е отборен спорт. В него участват един точно хвърлящ и девет леко падащи китайци.

Организаторите на съревнованието обаче решиха този път да не провеждат многоетапната щафета, понеже не може да се каже със сигурност кой колко пъти е бягал. А и като цяло леката атлетика не е сила на китайските спортисти. Маратонките на повечето китайски спринтьори се разлепват още на старта. Нищо чудно – качеството им е китайско.

А сега – репортаж от футболен мач.

За да се приведе количеството на играчите до поне минимално разумни размери, футболното поле временно е минирано. Наказателен удар. Китайските футболисти правят стена. Това е единствената стена, която се вижда и от космоса. И така, нападателят минава първия защитник, втория защитник, третия защитник... първия вратар, втория вратар, третия вратар... Удар! Да... Единственият шанс да се вкара гол е да се улучи тесния процеп между 42-ия и 43-ия вратар. Така мачът завършва без отбелязан гол, а победителят традиционно ще бъде определен чрез И Дзин.

За съжаление, по време на олимпиадата не мина и без инциденти...

По време на състезание по сумо китайски спортист се изгуби в диплите на костюма на съперника си. С масов геноцид пък завърши състезанието по хвърляне на чук. А участниците в големия китайски маратон попътно без да искат потушиха въстание в защита на Тибет.

Има обаче и добри новини! Както току що ни съобщиха, на спринта на 100 метра български спортист е успя да разблъска всички и въпреки навалицата да пристигне пръв на финала! Ура!

Нашият репортаж отива към края си и бихме искали да благодарим на спонсорите на китайската олимпиада: фирмите Адибас, Лексъкс, Хуйдай, Версучи, Мицубуси, Панасоаник, Тушиба, Ролс-Рейс, Мерцедас, BMV и Аерофлот.

 

Авторизиран превод: Ники Русиновски

Преводът е собственост на "Уеб Медия Груп". Правата за превод и публикуване на български са отстъпени от автора изключително на "Уеб Медия Груп".