Миналата година за първи март подарих на най-възрастната колежка в нашия офис мартеничка – четири сърчица - и й казах: "За теб от нас всички - това са нашите сърца, защото ние те обичаме". Колежката се разплака.

Четейки писанието на VaGro "Мартеници ООД", не знам защо се сетих за точно този случай. Може би защото един празник е това, което ние всички влагаме в него, а не продажбите, печалбите на спекулантите и легендата.

Относно легендата - поне тази, която цитира авторът, - очевидно е за всички, мисля, че тя е натъкмена впоследствие, защото е имало нужда да се намери някаква основа на езическия празник за събуждането на земята, за плодородието и т.н.

Мартеничките, които всички ние купуваме, са просто символ – начин да дадеш на хората около теб късче красота, обич и настроение. Те са още надежда, ведрост, усещането за ново начало, за възраждане на нещо ново, за началото на хубавите пролетни дни.

Не завиждам на хората, които са ги изработили и ги продават за да спечелят. Те са вложили време, желание, дори и материали, а много от тях - и част от себе си в тяхната изработка. И на много от сергиите се продават просто късчета красота и весело пролетно настроение.

Разбира се, има и кич, но нали ние сме тези, които избираме? Ако някой именно кичът го прави щастлив, той ще си купи от него.

Разбирам и децата, които купуват Батман и Спайдърмен. Добре, че това поне са положителни герои. Не може да искаш от децата високи естетически критерии при избора на мартеничка, но нали има и за тях, и за всекиго - изборът всъщност е толкова богат, че има за всички.

Мисля, че улиците в дните преди първи март все пак са красиви с всички тези шарени и цветни сергии, които, ако не друго, прогонват сивотата, останала от зимата и от леденостудените дни.

Иска ми се да пожелая на автора да намери в себе си детето – онова, което преди години се е радвало на всяка подарена и получена мартеничка и е виждало в нея късчетата любов, които ни носят еднакво щастие и при получаването, и при даването им.

А аз трябва да отивам, за да купя мартенички на тези, които обичам.