В Кувейт планират да построят град, в който да се намира най-високата сграда в света. Това ще бъде Кулата от 1001 нощ (Burj Mubarak al-Kabir), която ще бъде висока символично точно километър и един метър. Освен това архитектите са решили да свържат бъдещото селище Madinat al-Hareer ("Копринения град") с железопътни връзки с целия Близък Изток и дори Китай.

Градът трябва да символизира богатото (във всеки смисъл) минало на Месопотамия. Британската компания Civic Arts вече е разработила комплексен макет. В плановете влизат жилища за 700 000 човека, стадион, летище и 24-километровият мост Jaber Al Ahmed, който ще съединява града със столицата Кувейт.

Централната кула ще се състои от седем зони, всяка, от които със специално предназначение - бизнес квартал, хотели, резвлекателен и спортен център. За момента повече за Кулата от 1001 нощ не се знае, но се предполага, че нейните етажи ще бъдат поне 250.

Комплексът около зданието ще заема площ от 250 км2. Бъдещата жп линия ще свърже града с Дамаск, Багдат и Техеран, както и с Китай. Вероятно ще има директна връзка и с Тел Авив.
Финансирането на мегапроекта ще бъде увеличено от 84 на 130 милиарда долара, като той трябва да е завършен през 2023 година, пише Мембрана.

Илюстрации на проекта - в галерията

HiComm.bg