по Питър Тревърс, списание Rolling Stone

"След като светът най-сетне видя четвъртата част от поредицата за Индиана Джоунс, истината и оценките за нея се движат между крайностите, сещате се, мястото, където разочарованието захапва очакванията ви.

О да, мечтаех си "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" да е същото класическо приключение като "Похитителите на изчезналия кивот", който стартира сагата за Инди през 1981. Но то не е.

Кристалният череп поне е на нивото на леко непохватното продължение "Храмът на обречените". Липсва и приятният елегичен тон на сбогуването с Инди в "Последният кръстоносен поход". Спилбърг и Лукас изглежда са оглупели.

Добрите новини са, че Харисън Форд все още борави с камшика и шапката по-добре от когото и да е в този занаят.

Лошите новини са, че след 19 години препирни между Спилбърг и Лукас по сценария, тази каша е най-доброто, което са успели да сготвят.

Почти всичко изглежда похитено от предишните три филма. Още по-лошо е че след якото начало в което Инди е пленен от руснаци в Невада през 1957, сюжетът се завърта около някакъв атомен експеримент. Толкова изтъркано клише! По средата на филма почнах да си мисля, че гледам "Съкровището" срещу "Досиетата Х" с малка доза "Младите албатроси"*. И нито едно от тези сравнения не е комплимент за Инди.

Форд, на 65 и в енергична форма, си партнира с Шиа Лабьоф, справящ се чудесно с ролята на Мът, момчето, което се включва в мисията по издирване на Кристалното дилдо или там както му викаха.

Очаквах да прескочат искри между Инди и Кейт Бланшет в ролята на руския учен Ирина Спалко, но великата Кейт е забита в образа на еднопластов злодей с акцент, пробуждащ в мен асоциации повече с Роки и Булуинкъл, отколкото с търсената "червена заплаха".

Чувствата на Инди са запазени за една стара любов. Голяма тръпка е да видим завръщането на Карън Алън като Марион Рейвънууд, партньорката на д-р Джоунс от Похитителите и майка на Мът. Някои смятат, че Мът всъщност е син на Инди. Как ви хрумна?!

Палци горе за чудесните каскади - не пропускайте дуела между джиповете на Мът и Ирина! А какво ще кажете за армията от мравки-човекоядци? Но ако трябва да избирам бих заменил всичките паранормални глупости със сцени, които сближават и ни разкриват героите на човешко ниво. Изпусната е възможността да покажат Инди смачкан от времето и рисковете на обвързването, приятелството и любовта.

Каскадите оставят истински белези, но зрителите очакващи емоционален резонанс в Индиана 4 ще попаднат в храма на обречените. Спилбърг и Лукас не се доказват като творци, просто си вършат добре работата."

________

*Приключенски филм от 1985 г. по сценарий на Спилбърг и режисура на Ричард Донър (Смъртоносно оръжие).