Архитектът Дeйвид Фишър е автор на въртящ се небостъргач, който ще бъде реализиран в Дубай. По мнението на експертите Rotating Tower ще бъде архитектурно-екологичното събитие на века.

Проектът се оценява като революционен, тъй като това е първата 100 % въртяща се сграда в света, съобщи вестник "Кориере дела сера".

Небостъргачът ще бъде висок 313 метра, ще има 68 етажа и построяването му ще струва 330 милиона евро. Сградата ще променя формата си непрекъснато и ще произвежда енергия благодарение на слънчеви панели.

Обитателите й ще могат да избират по свое желание панорамата и ъгъла, под който да пада дневната светлина. Това ще става посредством механизъм, с който всеки етаж ще се върти самостоятелно.

"Преместването и въртенето ще става с много ниска скорост, така че да не дразни обитателите и да не затруднява движенията им в сградата", каза Фишър.

Според специалистите неговият проект слага край на статичната архитектура и поставя началото на динамичната ера.

Освен всичко друго, небостъргачът сам ще произвежда енергия. Между етажите ще бъдат монтирани ветрени генератори и слънчеви панели. Сградата ще бъде в състояние дори да продава енергия на външни клиенти. Годишно небостъргачът ще произвежда 190 милиона киловатчаса на стойност 7 милиона евро.

Във вътрешността на небостъргача ще има шестзвезден хотел, офиси, апартаменти. На най-горните пет етажа пък ще има пет "вили", всяка от които с 1500 кв.м. площ. Всяка от тях ще разполага със собствен паркинг и асансьор за колите. На покрива ще има също така басейн и градина.

На 64-ия етаж на сградата ще има платформа за приземяване на хеликоптери, която ще бъде в състояние да се показва и скрива.

Rotating Tower е първата сграда, която ще бъде реализирана с индустриални системи. 90 % от частите й ще бъдат изградени във фабрики, а след това ще бъдат монтирани с помощта на 90 работници. Иначе, за една традиционна сграда с тези размери са необходими минимум 2000 работници.

prontosofia.com