Два часа, събрани между мегахитовете на прогресив рока - Only Time Will Tell, Heat Of The Moment и Sole Survivor.

Това - с едно изречение - беше концертът на ASIA в София пред претъпканата зала 1 на НДК.

28 години след създаването си супергрупата отново тръгна на турне, като първата му спирка бе пред софийските меломани.

Официално, турнето представя новия албум на Джон Уетън, Джоф Даунс, Стивън Джеймс Хауи и Карл Палмър - Phoenix.

Четиримата обаче ни разходиха през великите години на ASIA, без да ни спестят нито един от мегахитовете на групата, доказали, че понятието супергрупа не е само продукт на рекламата и медиите.

Нещо повече, видяхме предимството да си на концерт на музиканти, всеки един от които има велика история преди създаването на ASIA - в НДК прозвучаха класики от Yes, EL&P, King Crimson...

Едва ли е необходимо да се говори за самите изпълнения - перфектни инструментали и звук, съчетани с гласа на Уетън, останал като че ли недокоснат от десетилетията и хилядите концерти зад гърба.

Аристократизмът и ексцентричността на четиримата пролича не само в изпълненията, но и с 20-минутния антракт, разделящ двата часа на концерта.

Но очарованата публика мигом забрави за паузата, след като тя бе последвана от размазващо изпълнение на мегахита Fanfare For The Common Man на EL&P, където Негово Величество Карл Палмър - както и през целия концерт, разбира се, доказа, че е един от великите барабанисти на нашето време.

Това бе сред концертите, на които дори и да не си сред големите фенове на някоя група, излизаш респектиран и въодушевен.

Първото, заради гигантския професионализъм, а емоцията идва от докосването до романтичните години на рока тогава, когато музиката е сърцето и душата, а изпълнението - свободата.