Първата игра, която се превръща в пиеса

Рекордът е осъществен от Крис Хейди, който е огромен фен на поредицата Monkey Island. Той е създал постановката в своето училище в Мериленд, САЩ през 2005 г. Създателите на известната пиратска поредица LucasArts са дали благословията си за проекта.

Най-дългата игра на Space Invaders

Рекордът е поставен от 12-годишният канадец Ерик Фуъер, през далечната 1986 г. Той е успял 38 часа и 30 минути да стреля по пикселите, които е трябвало да минат за извънземни. Ерик дори успял да инсталира бутон за пауза, който да му позволява да ходи до тоалетната.

Първата страна забранява видео игрите

Това е Гърция, която забранява видео игрите на своята територия. С предложение 3037 от 30-ти юли 2002 г. всички игри са забранени, дори заглавия като My Little Pony и „Как да станем приятели с кученцето ми". Гръцките власти се надявали по този начин да ограничат нелегалните ротативки. За щастие забраната е прекратена на 25-ти септември 2002 г.

Най-големият контролер на света

Американците Дейвид Рандолф и Дейвид Леджър са направили контролер за NES с размери 243 x 101 x 22 см и тежи 68 кг. Според специалисти, които са виждали джойстика, понятието „кооперативна игра" придобивало съвсем различен смисъл, когато един човек натиска бутоните за посоките, а друг А и B.

 Най-младият геймър, който е постигнал пет-звездно изпълнение на „Through Fire and Flames" на експерт

За повечето почитатели на Guitar Hero е истинско постижение да минат първите акорди на песента на средно ниво, но Бен Абърли бил толкова добър, че да я изсвирил цялата на експертно ниво. Той е само на 9 години и половина и е официално признат за най-добрият млад китарист.

 Най-много нива в пъзел игра

Във времена, когато дори най-големите хитове предлагат под 8 часа игра, можем само с умиление да си спомняме за The Sentinel. В епичното приключение от 1986 трябва да разрушавате малки зелени неща, които трябва да са дървета. Играта предлага скромните 9999 нива, но можете да видите част от нея в нашата видео секция  и да се запитате, дали ще издържите и само две от тях ?

 Първият филм базиран на игра

Първият филм е от 1993 и е посветен на двамата братя водопроводчици - Марио и Луиджи. За съжаление, авторите на лентата дори не са играли играта, защото жизнерадостните картини са заменени с оръжия, преследвания с коли и Денис Хопър като злия крал Баузър Копа.

Най-голямата колекция от конзоли

Не е ясно дали зад решението на 33-годишния американец Ричърд Лече да има най-голямата колекция от конзоли стои някакво обсебване, болест или просто силна мотивация, но тя е факт. На секцията има 73 часовника с игри, 260 системи с касетки или CD и още 126 различни джаджи, които са подминавани от всички останали, но не и от Ричърд. Все пак има съмнения, дали рекордът е валиден, след като не е ясно, дали двете конзоли Intellivisions се броят за една или две.

Най-голямата колекция от Покемони

Реално рекордът няма много общо с видео игрите, но все пак. 5465 предмета, които са свързани по някакъв начин с Покемон, са собственост на Беле ‘PikaBelleChu' Старенчак. Сега си представете как се прибирате всяка вечер и заварвате това. „Как ти беше денят, миличка? Не, всичко е наред, ти си стой при твоя олтар, а ще отида да направя вечеря", коментират от gamesradar.com