Въпреки че сравнително голяма част от света чества Коледа, в много държави празникът има доста различен облик от този, който сме свикнали да виждаме в американските филми, или този, който познаваме в България.

Освен че обичаите често са доста различни за самото християнство, в някои части на света традициите са, меко казано, странни и имат много малко общо с нашите възприятия за празника.

Япония

Снимка 330585

Източник: GettyImages

Коледа не е национален празник в държавата на изгряващото слънце и едва 1% от населението там са християни.

Тъй като местните супермаркети през 80-те години на миналия век не предлагали традиционните за САЩ пуйки или пилета, много чужденци, които прекарвали Коледа в Япония, започнали да се струпват в ресторанти на KFC, за да отпразнуват празника с пиле.

Франчайзът решил да се възползва от това и пуснал много успешна маркетингова кампания, която превърнала яденето в KFC на Коледа в традиция и за японците.

Венецуела

Снимка 330584

Източник: iStock

В Каракас, столицата на Венецуела - дом на голямо количество християни, е традиция хората да посещават сутрешната служба на връх Коледа с кънки с колелца на краката си. Някои от булевардите в града дори затварят, за да бъде обезопасено придвижването на празнуващите.

Украйна

Снимка 330589

Източник: iStock

Коледната традиция в Украйна повелява елхата да се украсява с изкуствена паяжина, вместо с топки и гирлянди.

Легендата гласи, че обичаят започнал преди много години, когато самотна и бедна дама нямала пари за коледни украшения. Когато се събудила на Коледа, елхата й била покрита в искряща паяжина и от тогава се смята, че това "украшение" е символ на здраве и финансов просперитет.

Естония

Снимка 330587

Източник: iStock

Типична за Естония коледна традиция е цялото семейство задружно да отиде на сауна на връх Бъдни вечер. Обичаят се повтаря и в новогодишната нощ.

Мексико

Снимка 330586

Източник: iStock

На връх Коледа населението на мексиканския град Оаксака се събира на централния площад, където се провежда изложение на скулптури и експозиции, представящи раждането на Исус Христос. Интересното тук е, че най-важното условие е всички творби да са "издялани" от ряпа.