Какво виждаме на горната снимка? За нас това е просто поредната новоизникнала офис сграда в София. Птиците обаче виждат небе, облаци отражения на дървета и храсти, и смятат, че могат да летят натам. Резултатът е стотици паднали пернати край фасадите, за голяма част от които сблъсъкът е бил фатален.

Фондация "Дивите животни" направи стряскащо предупреждение за опасността, която представляват огледалните фасади на новите сгради и напомни, че тепърва предстои пикът на миграционния сезон, при който много видове се връщат от юг за размножителния си период.

Снимка 410887

Източник: Facebook/DiviteJivotni

"Обръщаме се с апел към архитектите и проектантите на сгради, животът на тези хиляди реално е във ваши ръце. Ако ви предстои проектирането на модерна нова сграда, имайте предвид живота на тези същества и не проектирайте сградата с огледални фасади и прозорци! Ако собственикът изрично желае такава сграда, убедете го, направете и невъзможното, защото животът е ценен, не само човешкият живот е ценен", написаха "Дивите животни" във Facebook профила си.

Снимка 410890

Източник: Facebook/DiviteJivotni

Те дават и съвети как да постъпим с вече съществуващите сгради - лепене на матови стикери, подобно на тези на огражденията по магистралите, или дори рекламни пана.

Ако намерим паднала край сградата птица, трябва да я приберем в кутия или кашонче с дупки и да сигнализираме на "Дивите животни" на тел. 0988 79 79 86. Или направо да занесем пострадалите птици във ветеринарна клиника "Добро хрумване" в квартал Изток на адрес ул. "Пиер Дегейтър" 10-Б.