В Сирия музиката има по-дълбоки корени, отколкото навсякъде другаде по света.

Много преди създаването на съвременната държава през 1946 г., Сирия е развивала богати музикални традиции в продължение на хиляди години. Различните религии, секти и етнически групи са обитавали и пътували из цялата страна през хилядолетията. Мюсюлмани, християни, евреи, араби, асирийци, арменци и кюрди - всички те допринасят за това еклектично музикално наследство.

Песните на древна Сирия

През 50-те години на 20-ти век археолозите откриват 2900-годишни глинени плочи в малък кабинет - вероятно библиотека, в древния пристанищен град Угарит на средиземноморското крайбрежие на Сирия. На едно от парчетата те намират написани текстове, а под тях нещо, което изследователите вярват, че е най-ранният пример за музикална нотация навсякъде по света.

Снимка 355669

Източник: bbc.com / Leila Molana-Allen

Тези парчета глина са началото на несравнимо музикално наследство.

Изследователите прекарват години, в които буквално сглобяват плочите, опитвайки се да разберат какво точно е написано върху тях, какво означава и как би могло да звучи музикалната нотация, ако се възпроизведе отново. Текстът е във вавилонски клинопис - първата система от писмени знаци (редом с египетските йероглифи), която е била в състояние да предава еднозначно езиково съдържание. Клинописът бил разпространен в целия регион преди няколко хилядолетия. 

Изводите

Какво ни разказва най-ранната музикална композиция за хората, които са живели по това време? От преводите става ясно, че древните сирийци са имали каталози на песни за различни поводи и настроения, а не просто химни за религиозни събития, разкрива BBC.