„Празникът на Бакхус е особен религиозен обичай на старите гърци. Веднъж годишно хората разполагат с неограничена свобода за една нощ по време на гроздобера.

За тази една нощ всички семейни връзки, всички морални норми са отменени.

Мъже, жени, млади момичета напускат при залез слънце дома си и се отправят към светлия лес, за да празнуват там под предпазващото було на нощта божествения празник.

Когато пукне зората, празникът свършва и всеки участник е длъжен да забрави с кого е празнувал божествения празник. Да се познаят по-късно е лош тон, смята се за грях." 
                        Из „Празникът на Бакхус" по Артур Шницлер

Може ли да допуснем една такава нощ в живота си, заслужава ли си и какви биха били последствията.

"Празникът на Бакхус" не ни дава отговорите на тези въпроси, просто обръща огледалото към нас, към всички, които обичат, но не знаят как да обичат.

Юлиан Вергов се вписва чудесно в ролята на Феликс Щауфнер - възпитания, талантлив, сдържан и верен съпруг, а неговата противоположност Гуидо Вернинг е чудесно представена от нашумелия Владимир Карамазов .

Между двамата герои е и младата гневна и объркана Агнес (страхотно изпълнена от Теодора Духовникова).

"Избрах тази пиеса, защото е близка до това, което преживявам сега като човек - не защото съм в някакъв триъгълник, а защото ме занимава въпросът защо хората не умеят да разпознават в любовта друго освен победа и поражение, защо любовта се превръща в игра на ревност, ирония, нахалство, мъст", пита се режисьорът на постановката Антон Угринов.

Може да гледате „Празникът на Бакхус" в Народен театър „Иван Вазов".