Цените на всичко се покачиха значително в последно време и Android смартфоните не правят изключение. Вече трябва да платим значително по-висока сума за същите характеристики, отколкото преди няколко години, а прогнозите са, че това повишение ще продължи. Ето и на какво се дължи.

Новите функции на Android 15 - пази от кражби и е по-сигурен от всякога

Новите функции на Android 15 - пази от кражби и е по-сигурен от всякога

Ще реши ли един много наболял проблем

Всички потребители на Android смартфони са в очакване на новия, по-мощен от всеки досега Snapdragon8 Gen 4. Неговата премиера ще бъде през есента, а първите модели, в които ще се използва, са от серията Xiaomi 15.

Още при представянето на новия процес от Qualcomm заявиха, че използването му в устройствата от висок клас ще доведе до повишаване на цените им. Сега обаче се оказва, че то може да бъде по-значително от предварително очакваното и от това, на което се надяват купувачите.

От Weibo твърдят, че Snapdragon8 Gen 4 освен че ще доведе до значително увеличение на цените на предстоящите флагмани, но и ще принуди един от основните производители да се откаже от своя нов Pro модел, защото цената му трябва да е прекалено висока и най-вероятно няма да има желаещи да се сдобият с него.

Именно процесорът е една от най-скъпите части във всеки смартфон, заедно с дисплея и камерите. Така че ако неговата цена се повиши значително, това няма как да не окаже съществено влияние и върху сумата, срещу която ще можем да си го купим. 

Снимка 666251

Източник: iStock

Но производителите имат и друг възможен ход - да ограничат от останалите разходи за сметка на Snapdragon8 Gen 4. Но това значи не толкова впечатляваща камера или компромисно качество на изработката, което сигурно няма да допадне на по-претенциозните клиенти.

Също така най-вероятно някои от производителите ще продължават да използват третото поколение на чипсета, който също е с доста задоволителни характеристики, за да не се налага да правят значително увеличение на цените, пише Android Authority.

Xiaomi 15 - първият смартфон със Snapdragon 8 Gen4

Xiaomi 15 - първият смартфон със Snapdragon 8 Gen4

Сериозна заявка

Все пак тези, които искат максимална производителност, със сигурност са готови да платят колкото е необходимо за най-мощния процес за Android устройства, създаван досега. Заявката е, че с персонализираната CPU технология Oryon на Qualcomm ще се постигне голям скок в производителността спрямо iPhone.