Сексът е удоволствие, сексът е блаженство, но сексът е и нещо повече. Редица изследвания доказват неговите ползи както за физическото, така и за психичното ни здраве.

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

Защо оралният секс повишава риска от рак на гърлото

И каква е връзката с човешкия папилома вирус

А сега експертът по интимните въпроси Трейси Сейнсбъри ни дава поредният съвет, от който мислим да се възползваме. По думите й, сексът три пъти в седмицата може да ни помогне да се справим със стреса много по-ефективно, отколкото други занимания, които предприемаме с тази цел - като медитация например.

Сейнсбъри е категорична, че трябва да противодействаме на трудностите в ежедневието си именно с интимни ласки. Често те остават на заден план, защото заради натоварването в работата и всички други главоболия, нито имаме желание, нито сили.

Снимка 619643

Източник: iStock

Но за да не се вкараме в един омагьосан кръг, по-добре да не загърбваме секса, когато сме под стрес, защото именно той може да е нашето спасение.

Дори само за няколко минути, той ни гарантира ударна доза хормони на щастието допамин, серотонин, окситоцин и ендофрини, които неутрализират действие на тези на стреса. А те, както знаем, могат да ни направят куп поразии и водят до чисто физически проблеми.

Снимка 619642

Източник: iStock

Разбира се, не бива да пренебрегваме и други форми на интимност и да не оставяме време за общи занимания и разговори. Но Сейнсбъри съветва сексът по три пъти в седмицата да се превърне в нещо като закон за всяка двойка, да го приемем като вид много приятна терапия, цитират я от Daily Mail.

Секс по време на месечен цикъл и предимствата които оказва на женското тяло

Съвместим ли е сексът с месечния цикъл

И какъв е ефектът за женското тяло

Сексът ни кара да се чувстваме сигурни и желани, което също на психическо ниво премахва част от стреса. Затова винаги трябва да присъства в графика ни, колкото и натоварен да е той - защото апетитът идва с яденето.