В регион, известен с тежките си наказания спрямо незаконните наркотици, през 2018 г. Тайланд стана първата държава в Югоизточна Азия, която легализира канабиса за медицински изследвания и употреба.

Тайланд, Майа Бей, плажът от "Плажът" и защо отново е достъпен за туристи

Райският плаж в Тайланд - отново достъпен за туристи

Атракцията от "Плажът" с Леонардо ДиКаприо

Кралството разхлаби и местните закони за канабиса. Миналата година тайландските компании за напитки и козметика побързаха да пуснат на пазара продукти с коноп и CBD (съединение, което не предизвиква замайване у потребителите), след като употребата им беше одобрена за потребителски стоки.

Сега правителството на Тайланд излезе с ново решение, като обяви, че позволява на гражданите си да отглеждат канабис у дома. Всеки, който желае да отглежда растението, може да уведоми местната управа от 9 юни.

Снимка 573910

Източник: iStock

За да насърчат отглеждането на канабис, от правителството дори ще раздадат един милион растения на домакинствата. Разбира се, има уловка - растения трябва да съдържат по-малко от 0.2% тетрахидроканабинол (THC) - психоактивното съединение в канабиса. Канабисът също така трябва да се използва само за медицински, а не за търговски цели.

Растенията могат да съдържат канабидиол (CBD), непсихоактивно съединение, намиращо се в канабиса, плюс други съединения, за които се смята, че допринасят за лечебните му свойства.

Марихуана, канабис, легализирането на лекия наркотик в някои щати на САЩ и какво е влиянието му върху консумацията на определени храни

Дебелеем ли, ако пушим трева

Първо изследване, което свързва двете неща

Всеки, който възнамерява да прави бизнес от "културата", ще трябва да кандидатства за лиценз за отглеждането и преработката на растението, уточняват от IFL Science.

Снимка 573912

Източник: iStock

Обявявайки инициативата във Facebook, министърът на здравеопазването Анутин Чарнвиракул отбеляза, че употребата на канабис може да доведе до по-добро качество на живот за пациенти с рак и хора с хронична болка или безсъние, както сочат данните в много медицинските проучвания.