През последните няколко години продуктите на компанията за роботи Boston Dynamics често грабват заглавията по света, като всеки следващ път виждаме все по-напредничави и способни машини.

До момента компанията показваше само прототипи на машини, наподобяващи кучета, но ето че най-популярният модел сред тях вече е на пазара и може да бъде закупен директно от сайта на Boston Dynamics.

Роботът на име Spot е първият обществено достъпен робот на компанията. Цената му варира според това какви способности искаме да има той.

Spot, Boston Dynamics и песента "Uptown Funk", на които не знаем да се радваме ли...

Да се страхуваме ли от тези роботи

Когато робот прави по-яки танцови движения от много хора

На сайта няма обявена цена, но от TechCrunch съобщават, че базовият вариант струва над 10 000 долара, а "по-умните" модели струват много повече.

Снимка 444440

Източник: Boston Dynamics

Компанията описва три основни предназначения на Spot - в строителния бизнес, в енергийната индустрия и в овладяването на катаклизми или кризисни ситуации, където човешката намеса би била твърде рискова.

Роботът е устойчив на дъжд и прах, може да пренася товари с тегло до 14 килограма, да се изправя сам след падане, да отваря врати и т.н. И това е съвсем малка част от нещата, на които е способен Spot.

Засега компанията не е склонна да продава Spot на хора, които биха го ползвали като домашен любимец или като прислужник, тъй като идеята на машината е да служи за по-смислени цели.

По казаното от компанията в интервю за TechCrunch обаче съдим, че в близко бъдеще Boston Dynamics ще разполага и с машини, които ще ни забавляват и ще ни носят бира със смирението на домашен прислужник.