Компанията Boston Dynamics ни е добре позната с онези видеа на роботи, приличащи на кучета, които са някак нереално подвижни и плашещо адекватни в движенията си.

През последните седмици в мрежата отново се вдигна шум покрай компанията, заради нови кадри на подобрени модели роботи, които хем супер много ни кефят, хем ни карат да се страхуваме.

Всичко започна преди около десетина дни с публикуването на видео, в което прототипът Atlas, който доста прилича на човек, тича, прескача препятствия и се катери с подскоци на един крак.

След това нещата ескалираха с видео на робота Spot, в което се вижда как в продължение на няколко минути машината съвсем спокойно и прецизно навигира из непозната за нея строяща се сграда.

Но най-големият шок бе видеото, качено на 16 октомври, в което Spot танцува под ритмите на песента "Uptown Funk" на Бруно Марс.

Като изключим, че кучеподобният робот има по-яки танцови движения от много хора, цялата картинка ни изглежда малко плашеща. Не сме сигурни защо, но просто това е чувството, което "туъркващия" робот поражда у нас, и изглежда не сме сами.

Малко след видеото с песента на Бруно Марс потребител в Reddit публикува версия на същото видео, но със "SexyBack" на Джъстин Тимбърлейк за фон. Колкото и да е странно тази песен кара Spot да изглежда още по-човешки (или кучешки?) някак.

Идеята на Boston Dynamics e да разработва роботи, които могат да заместят хора в кризисни или опасни ситуации, като пожари и земетресения например. Вярва се, че компанията е пионер в една изцяло нова ера, в която тепърва навлизаме.

Реакциите на интернет аудиторията са доста смесени, предимно доминирани от страх и неприемане. И ние се причисляваме към тази група, уви.

Роботите, които стреснаха интернет

Роботите, които стреснаха интернет

Първи стъпки към бъдеще, доминирано от машини