Малко повече от месец след излизането му на пазара в Германия, Mercedes EQS SUV пристигна и в България. Напълно електрическият модел ще се предлага в три версии у нас - EQS 450, 500 и 580, като всяка една от тях е оборудвана с два електромотора и разполага с четири задвижващи колела.

Снимка 599835

Източник: Mercedes-Benz

В топ версията мощността достига 536 к.с. и 858 Нм максимален въртящ момент. При нея максималният пробег достига 660 километра по стандартизирания метод за тестване WLTP. За целта колата разчита на доста голяма литиево-йонна батерия с капацитет 108.4 кВч.

У нас Mercedes EQS SUV ще се предлага само в своя 7-местен вариант, като при него вторият ред седалки има електрическо регулиране, а двете седалки на третия ред са сгъваеми и се скриват в пода на багажника.

Снимка 599838

Източник: Mercedes-Benz

Стандартно моделът пристига с трифазен заряден модул с мощност 11 киловата, а срещу доплащане може да получим дори 22 киловата зарядно. Предлага се и възможност за бързо зареждане с прав ток до 200 кВт, с което напълно изтощена батерия се зарежда за около половин час.

Снимка 599837

Източник: Mercedes-Benz

Подобно на своя съименник EQS, новият EQS SUV се предлага серийно със завиваща задна ос с ъгъл на завиване до 4.5 градуса, която подобрява маневреността, улеснява паркирането и подобрява поведението на колата в завой.

Подобно на електрическата лимузина и тук има възможност за актуализация на софтуера по безжичен път over-the-air. Така на по-късен етап всеки собственик ще може да отключва различни допълнителни екстри и функции в своя автомобил, като например повече градуси за завиване на задната ос. Цените в България започват от 282 300 лв.