Дългата коса и гъстата брада за мнозина са символ на мъжественост. Но, както знаем, пълно щастие няма. И учените за пореден път ни го напомнят с едно доста интересно изследване, в което са включени и човекоподобни маймуни, и мъже.

Екип от Университета в Западна Австралия и Университета в Цюрих анализира над 100 мъжки индивида и стига до извода, че външните белези на мъжественост са за сметка на по-малкия размер на тестисите при представителите на силния пол.

Снимка 417741

Източник: iStock

Така еволюционната дилема при мъжете учените дефинират като "добре украсени или добре надарени". Индивидите от този пол могат да вложат енергията си или в растеж на внушително окосмяване (коса и брада най-вече при мъжете), или в това да имат по-големи тестиси.

Техният размер, според учените, е свързан изключително много с външния вид на индивида. И колкото по-мъжествени изглеждат, толкова по-голям е шансът природата да ги е ощетила на едни други места. А този минус е свързан и с оплодителните способности.

Мъжете, брадата и защо някои не могат да я имат

Защо някои мъже нямат брада

Няколко изненадващи причини

Така едни мъжки екземпляри привличат повече женски с външните си качества, а други успяват да надделеят на конкуренцията от същия пол благодарение на възможността да се размножават по-често и по-лесно, пише Standart.co.uk.