Първият автономен автобус на територията на Европа вече обикаля улиците на испанския град Малага, съобщи наскоро The Guardian.

Машината разполага с изкуствен интелект, който й позволява да заучава особеностите по маршрута си и да взима все по-ефективни "решения", както и да "преценява" кога е наложително да спре, за да избегне инцидент.

Автобусът е дело на испанската компания Irizar и за момента е ограничен до осем-километров маршрут от центъра на крайбрежния град до пристанището му.

Снимка 522619

Източник: Irizar

Засега курсът се осъществява само по шест пъти на ден, тъй като испанските закони за автономните возила все още налагат известни ограничения върху този тип предвижване.

Въпреки че автобусът, може да се движи самостоятелно, присъствието на шофьора все още е задължително по закон. 

Друго ограничение е нуждата от поставяне на специални сензори на всеки светофар, тъй като автобусът не може да различава с достатъчна точност кога е безопасно да потегли и кога не.

Въпреки че на територията на континента ни в момента са в ход други подобни проекти с автономни автомобили и камиони, това е първият оперативен автобус, който е свободно достъпен за жителите на града.

Tesla, автономният режим на електромобилите и поредният заспал зад волана шофьор

Да заспиш, докато караш Tesla

Пореден куриозен случай

През януари Холандия стартира тестове с малък бус с капацитет от само шест души и маршрут от шест километра, докато автобусът в Малага може да превозва до 60 пътници и е единственият в Европа, който покрива дефиницията за автобус.