Ако обмисляме да се порадваме на малко зимно слънце около морето някъде в Европа, едно то местата, които ни идват наум несъмнено са Канарските острови - някъде като Тенерифе или Лансароте.

Защо зимата е най-подходящото време да посетим Малта

По-евтино и по-топло - европейската страна, която да посетим през зимата

И полетите през януари са на ниски цени

Но може да преосмислим идеята си, след като експертите предупреждават, че любимата испанска ваканционна гореща точка е "изправена пред колапс" поради свръхтуризма.

Да, изглежда твърде много хора посещават Канарските острови, тази идиличната ваканционна дестинация, която се състои от Гран Канария, Ла Палма, Тенерифе, Фуертевентура, Лансароте, Ла Гомера и Ел Йеро.

Снимка 651494

Източник: iStock

Рекорден брой хора (48 милиона) са били на Канарските острови през 2023 г., като половината от тези посетители са британци. 

Организацията Ben Magec - Ecologists in Action, посветена на опазването на околната среда, наскоро издаде предупреждение за огромния брой туристи и влиянието им върху градското развитие, твърдейки, че островите са на предела си и са "изправени пред колапс".

Така че си струва да намерим алтернативно място за бягство и смятаме, че попаднахме на идеалното решение: Мадейра. 

Подобно на Тенерифе и Лансароте, португалският Мадейра е един от четирите острова, съставляващи архипелаг (Порто Санто, Дезертас и Селвагенс) в автономния регион Мадейра. Освен че е заобиколен от лазурно синя вода, островът предлага прекрасен топъл климат през цялата година, което е страхотно.

Снимка 651495

Източник: iStock

Много потребители на TikTok сравняват Мадейра с епични дестинации като Хавай, Перу и Хърватия, благодарение на прекрасните скали и вулканични пейзажи, като някои дори го наричат "Хаваите на Европа".

И ако това не ни накара да посетим Мадейра, описанието от Lonely Planet със сигурност ще го направи. 

"Геологически драматичен, изпълнен с екзотични цветове и затоплен целогодишно от атлантическото слънце, най-очарователният остров на Португалия е място, което спазва всичките си обещания за субтропична почивка", пишат от изданието, като продължават: "Перлата на Атлантическия океан, островът на вечната пролет... Мадейра заслужава фантастичните си прякори и привързаността, която посетителите и местните жители изпитват към този малък вулканичен остров, който предлага толкова много."

Снимка 651496

Източник: iStock

Според туристически експерти от TUI, най-доброто време за посещение на Мадейра с най-високите температури е през август или септември, когато можем да очакваме средна дневна максимална температура от 27 °C и най-ниска от 21 °C. 

Смята се, че февруари е най-готиният месец в годината в Мадейра, когато температурите падат до 18°C (среден дневен максимум) или най-ниските са 14°C. По това време на годината не е най-подходящо за плуване в морето що се отнася до температура на водата, но пък температурата на въздуха е идеална.

Ако искаме да избегнем дъждове, е най-добре да не ходим през април, който се смята за най-влажния месец на Мадейра. Най-сух е юни. И ако желаем да влезем в морето, температурата на водата се движи около 23°C или повече от юни до октомври.

Снимка 651498

Източник: iStock

Има много красиви неща за разглеждане и правене на Мадейра. Преходът от Pico do Arieiro до Pico Ruivo е невероятно популярен сред посетителите, с вита стълба, която води до един от най-високите върхове в Мадейра, където ни очакват спиращи дъха гледки.

По подобен начин Ponta de São Lourenço, най-източната точка на острова, е за задължително посещение, според рецензенти на Tripadvisor. Вулканичният полуостров има пътека, която улавя невероятни панорамни гледки.

Снимка 651493

Източник: iStock

Столицата на Мадейра Фуншал е сред местата за разглеждане, които трябва да посетим, с толкова много катедрали и музеи. Ботаническите градини във Фуншал са друга популярна атракция, до която може да се стигне с кабинков лифт.

Любителите на плажовете трябва да се отправят към Seixal, който има зашеметяваща ивица от черен пясък, подобно на плажовете в Тенерифе. Като алтернатива, може да се отправим към Порто Мониз, за да плуваме в естествени басейни, образувани от вулканични скали.

Кои са "Малдивите на Европа"

Кои са "Малдивите на Европа"

И защо да изберем това място за почивка тази година

Туристите, посещавали Мадейра, също препоръчват да се насочим към очарователната крайбрежна община Понта до Сол, която се гордее с цветни сгради, палми и разбира се зашеметяваща гледка към морето.