От обикновена транспортна спирка в началото, летищата се превърнаха в място, където спокойно може да изкараме няколко часа без да ни доскучае. Те се проектират така, че пътниците да се чувстват комфортно в тях (както и да похарчат там малко повече пари, отколкото възнамеряват). Ето и някои от триковете, които използват.

Гледка към пистата

Таблата и указателните табели са много, но още по-лесно за пътниците да се ориентират на летището е, ако виждат къде е гейтът им и пистата. Затова все повече летища залагат на това пътниците да имат видимост към нея, веднага щом минат проверките по сигурността.

Снимка 411234

Източник: iStock

Шрифтът не е случаен

В 75% от летищата по света използват Helvetica, Frutiger, и Clearview - безсерифни шрифтове, които са по-изчистени и спомагат за по-бързо разчитане на написаното. Големината на буквите също е важна, за да могат надписите на табелите да се виждат отдалеч.

Повече изкуство

Скулпторите на входа на терминалите например не са случайни - освен че придават характер на мястото, те са също и указателните табели. Когато ги видим, се ориентираме къде се намираме.

Снимка 411233

Източник: iStock

"Златното време"

Това са минутите или часовете, които прекарване на летището, след като сме минали всички проверки. Тогава пътниците са спокойни и нямат друго за правене, освен да обиколят магазините и да похарчат пари.

Разположението на магазините

В голяма част от летищата по света зоната за пазаруване се намира след проверката по сигурността, а за да стигнем до гейта си, просто няма друг начин, освен да минем през нея. Проучване на консултантската компания Intervistas показва, че duty-free зоните, при които пътеките обикалят през тях, генерират около 60% повече печалби от другите.