Безпредметно е през 2020 г. да имаш мощен лаптоп, ако не можеш свободно да го свържеш със смартфона си. В същото време новият лъскав смартфон е просто обикновена джаджа, ако не можеш да го внедриш в ежедневието си и да го ползваш в тандем с останалите си устройства.

Тенденцията за свързаността между потребителските електроники не е нова, но чак сега узрява истински. Времето, което прекарахме с лаптопа Huawei Matebook X Pro и смартфона P40 Pro, ни убеди, че Huawei не само разбира духа на времето, но разбира и от какво точно се нуждаем в ежедневието си.

Новият лаптоп на китайския гигант е стилен, мощен, но и безкрайно функционален, и някак се усеща различен от това, до което сме се докосвали досега. Просто защото наистина е.

Снимка 497139

Източник: Ирена Игнатова

Това е първият лаптоп, за който смело можем да кажем, че придава истински смисъл и приложение на тъч екрана в този сегмент джаджи. В случая на Мatebook X Pro той е точно 13.9 инча и с резолюция от 3000х2000.

Промяната във възприятията ни не идва толкова от впечатляващо тънките му рамки или свръх реалните цветове, колкото от това, че през него можем да управляваме смартфона си сякаш е неделима част от дисплея на лаптопа.

Секунди невероятност

Допираме P40 Pro до малкия стикер под клавиатурата с надпис "Huawei Share" и само след секунди двете устройства се сливат, а дисплеят на смартфона вече е пред очите ни в резолюция от 3К.

Снимка 497137

Източник: Ирена Игнатова

Стъписващо е в първия момент, защото никога не бяхме преживявали подобна скорост или пълнота на свързване.

След още няколко секунди вече сме намерили начин, използвайки само тъч екрана на лаптопа, да прехвърлим няколко снимки от телефона, но и към него. Усещането за бързина, гладкост и интуитивност на всеки процес ни кара да се заиграем. Сякаш Android е част от Windows и двете системи са дело на една компания.

Снимка 497138

Източник: Ирена Игнатова

След четвърт час сме готови да забравим, че някога сме ползвали друг смартфон и лаптоп, и всячески се опитваме да предизвикаме Multi-screen Collaboration екстрите, които просто не спират.

Всичко в едно

Няма и да спрат, защото чрез Huawei Share опциите за взаимодействие между лаптопа и телефона са наистина безкрайни.

Снимка 497134

Източник: Ирена Игнатова

За бизнесмена това е синергия, която му позволява по безпрецедентен начин да обработва файлове от телефона чрез приложения в Windows и да ползва хардуера на лаптопа (клавиатура, мишка, микрофон, говорители), за да управлява случващото се в смартфона.

В същото време всичко, случващо се в телефона, протича в реално време и в екрана на лаптопа.

С новия ъпдейт в Multi-screen Collaboration той може да отговаря и прави обаждания директно от Matebook X Pro, независимо дали говорим за аудио, или за видео конференции.

Нотификациите също са брилянтно синхронизирани и можем да реагираме на всяка от тях, като с лекота превключваме от едната към другата джаджа.

Снимка 497140

Източник: Ирена Игнатова

За креативните потребители екосистемата е благодат, поради факта, че обработката на съдържание и последователното му публикуване се случва без сложни настройки, кабели и губене на време.

За обикновените потребители екосистемата предлага уникални възможности за забавление и разпускане, като сме убедени, че мнозина ще бъдат омагьосани от това да ползват андроидските си приложения през Windows. Както и мобилните игри, разбира се.

В някакъв момент съвсем искрено губим представа дали пред нас седи телефон или компютър, без да усещаме какъвто и да компромис в производителността или качеството на отворените приложения.

И това усещане определено е ново - не само за нас, но и за индустрията като цяло.