Проблемът със сигурността на децата и младежите онлайн става все по-сериозен с появата на още нови социални мрежи и увеличаването на броя на потребителите им. Съвсем закономерно гигантите в сферата Facebook и Instagram решиха да наложат нови правила, за да защитят непълнолетните си потребители.

Снимка 469255

Източник: iStock

Вчера Instagram обявиха, че въвеждат нова функция - възрастни потребители на платформата няма да имат възможност да пишат на лично съобщение на непълнолетни, които не са ги последвали.

"Когато възрастен се опита да прати съобщение на тийнейджър, който не е в списъка му с последователи, ще получи съобщение от нас, че няма такава опция," се казва в официалния анонс на Instagram.

Снимка 501002

Източник: iStock

Функцията ще разчита за този контрол не само на възрастта, която всеки потребител е посочил - ясно е, че много хора не указват реалните си години. Но и на machine learning технология, която определя възрастта на потребителите на база на поведението му в платформата.

От Instagram допълват, че като допълнителна мярка за сигурност на възрастни потребители няма да им се предлагат за последване профили на непълнолетни в популярната секция suggested. Новите правила влизат в сила още от този месец.