Фотография е страст, която трудно може да бъде описана с няколко думи. Факт е, че улавянето на перфектния кадър носи голяма доза удовлетвореност.

В днешно време дори не е нужно да носим навсякъде със себе си фотоапарат, защото той буквално се намира в джоба ни. Мобилните телефони отдавна не изпълняват само функцията да ни свързват с близки и познати, а и за да правим снимки.

През годините технологиите се развиха наистина много и днес един телефон може да направи удивително красива снимка. Развива се и фотоконкурсът на Huawei XMAGE Awards. Името му е вдъхновено от Huawei Imaging Research & Development arm XMAGE - звено, отговарящо за развитието и иновациите на компанията в областта на мобилните изображения.

От първото му издание през 2017 г. до момента са участвали хора от над 170 страни, които са изпратили общо над 4 милиона снимки.

Тазгодишната тема на конкурса е "Вдъхнови света" и дава шанс на притежателите на смартфони на Huawei да творят в собствения си фотографски стил, да уловят и споделят своите моменти на вдъхновение.

Категориите, в които всеки желаещ може да се състезава със снимката си, са Night Walk, Portrait, Art & Fashion, Outdoor, Hello Life, Storyboard, Action и Storytelling. Като първата е и най-новата категория, в която ще бъдат събрани снимки от нощния живот.

Журито е с напълно нов петчленен състав, в който влизат Чен Сяобо, вицепрезидент на Китайската асоциация на фотографите; китайският моден фотограф Пей Тонгтонг, португалският пейзажен фотограф Хосе Рамос, австралийският портретен фотограф Джесика Хромас и Ли Чангжу - вицепрезидент на маркетинговия отдел за потребителски стратегии в HUAWEI Consumer Business Group.

Отличилите се кандидатури ще бъдат разделени по следния начин - цели трима ще са носителите на Голямата награда, 24 победители във всяка категория, 27 ще са подгласниците и пет ще бъдат почетните награди. Победителите могат да получат до 10 000 щатски долара парична награда.

Участието в Huawei XMAGE Awards е отворено до 15 август, като кандидатурите трябва да бъдат изпратени  тук. Няма ограничение в използването на моделите, но единственото условие е снимките да бъдат направени с устройство на Huawei.