Според някои прогнози продажбите на смартфони на Huawei ще се срине с до 75% през следващата година, въпреки че през 2020 г. компанията бе начело в този сегмент, макар и за кратко.

Продължаващите ограничения на САЩ върху търговията на Huawei лишиха китайския гигант от достъп до ключови компоненти и материали, без които производството на смартфони може да се окаже невъзможно.

Наскоро чухме, че Huawei дори мисли да се раздели с дъщерния си бранд Honor, но по данни на азиатски медии компанията на път да направи друг, доста по-голям завой в бизнеса си.

Снимка 501273

Източник: iStock

Нов доклад на Nikkei Asia твърди, че Huawei планира да се превърне в основен конкурент на Tesla и да навлезе бодро в бизнеса с електроавтомобили.

Още през 2013 г. Huawei съобщи, че започва да работи върху интернет приложения за автомобилния сектор, а през 2019 г. започна активно да разработва части за коли, припомня PA.

Малко след това компанията обособи пет продуктови категории за автомобилния сектор, които включват "умно шофиране", интелигентни мрежи, клауд услуги, кокпит технологии и електроника.

Снимка 497227

Източник: iStock

"Всичко, което може Tesla, го можем и ние", казва Ксу Жиджун, директор в Huawei.

Според някои източници Huawei разполага с по-добри автономни системи от тези в Tesla Model 3.

През август тази година пък към дейностите на компанията официално са добавени производството на автомобилни компоненти и системи.

Твърди, се че Huawei вече разполага с прототип на електрически автомобил, разработен съвместно с друга китайска компания, който може да влезе в продажба още в края на 2021 г.