В последните седмици като чуем за Huawei, първото, което ни идва наум, е какво ново се случва в технологичната война, в която китайската компания е главно действащо лице.

Бъдещето на смартфоните с марки Huawei и Honor е все още неясно. Не е ясно и дали технологичният гигант ще може въобще да произвежда устройства, без да може да ползва Android. А примката около врата им се затяга все повече и повече.

Последната информация, която достига до нас, включва в и без това заплетената ситуация производителите на чипове за смартфони Intel и Qualcomm. И по-точно - техните служители.

Снимка 428195

Източник: GettyImages

Както Reuters съобщава, на тях е забранено да общуват със свои колеги от Huawei, за да се избегне теч на информация към китайската компания.

Става дума най-вече за неформални разговори за технологии и стандарти (като 5G), които са обичайна част от всички технологични форуми и конференции, провеждащи се постоянно в различни части на света.

Подобна забрана е наложена и на работещите в изследователската компания  InterDigital Wireless Inc, както и в южнокорейската LG Uplus. На служителите са дадени препоръки какво да правят и какво да не правят, за да не се окажат под ударите на закона в САЩ, който включи Huawei в черния списък на компании, с които е забранено да се търгува.

Huawei, Honor и кои са най-надеждните смартфони на пазара

Кои са най-надеждните смартфони на пазара

Huawei отново е водач

Според мнозина, подобни рестрикции е напълно възможно да забавят пускането на 5G мрежата като стандарт в различни части на света. Да не забравяме, че Huawei е най-големия производител на технологично оборудване и без него промяната на стандарта би наистина трудна.