1. Има безброй причини да искаме да посетим Фарьорските острови. Дивата северна природа, уникалните птички пъфини, скалите, врязани във водата, къщичките със зелени покриви... А от броени дни към тях се прибавя още една.

И това е първото подводно кръгово кръстовище под Атлантическия океан, което се намира в новия тунел, свързващ два от 18-те Фарьорски острова. 

Кръговото кръстовище ще бъде пуснато в експлоатация на 19 декември, но съдейки по популярността, която набира в социалните мрежи, то вече се превръща в туристическа атракция.

Първото по рода кръстовище е украсено с инсталация от местния художник Трондур Патурсън, която включва скулптури и светлинни ефекти. Поставена е и 80-метрова стоманена скулптура, която пресъздава хванати за ръце хора по време на традиционния фарьорски танц, при който много хора танцуват хванати за ръце, разказва ВВС.

Тунелът, който е дълъг 11 км, свързва островите Стреймой и Ейстурой. Най-дълбоката точка на тунелната мрежа е 187 м под морското равнище. Той ще бъде от голяма помощ за жителите, драстично намалявайки времето за пътуване между столицата Торсхавн и ключовото рибарско пристанище Клаксвик. 

Фарьорските острови, разположени по средата между Исландия и Норвегия, са датска автономна област, но имат свое правителство. В момента то работи по изграждането на още един тунел, свързващ островите Сандой и Стремой.