Възможностите да обикаляме света са все по-големи, а Европа - все по-достъпна, особено благодарение на нискотарифните авиокомпании и опциите за настаняване от Airbnb и Booking.com.

Но при избора на дестинация все по-голямо влияние оказва начинът, по който тя е представена в социалните мрежи. Instagram е мястото, където много хора проверяват как изглежда мястото, накъдето са се запътили да почиват и да се забавляват. А след това самите те допълват колекцията от кадри, като прилежно отбелязват местоположението си.

Така от Big 7 решават да направят класация на най-инстаграмските места в Европа. Тя е на база хаштагове в социалните мрежи, проучване сред последователите им и оценка на специалисти от сферата на туризма.

В нея попадат цели 50, но ние ще се спрем на топ 10, сред който със сигурност ще си харесаме поне една дестинация.

10. Виена, Австрия

Още една европейска столица, която получава завидно внимание в социалните мрежи. Кафенета, дворци и стилове, преплетени в градската архитектура - за всекиго по нещо.

9. Киев, Украйна

В последните месеци Припят успя да се превърне в една от най-любопитните дестинации в Европа. Но украинската столица от години се радва на туристически интерес заради микса от епохи и красивите сгради, пред които просто няма как да не си направим едно селфи.

8. Лазурният бряг, Франция

Югоизточната френска брегова ивица на Средиземно море е предпочитана дестинация от всички, които искат да се насладят на микс от красива природа, прекрасни плажове и вкусна храна.

7. Малта

Близка и достъпна Instagram дестинация. Островът е не само една от най-малките държави в света, но и все по-предпочитана дестинация от любителите на красиви гледки, с които да попълнят профила си в социалните мрежи.

6. Кери, Ирландия

Малкото графство се отличава с красиви брегове, планини и езера. Природните пейзажи се допълват от Националния парк Киларни, където със сигурност можем да заснемем кадри, с които след това ще искаме да се похвалим.

5. Котсуолдс, Англия

Малко английско селце, в което от всеки ъгъл се открива гледка, достойна за картичка. Освен да се разходим, тук е задължително да посетим някой от традиционните пъбове. А, и да качим снимка в Instagram след това, разбира се.

4. Будапеща, Унгария

В тази европейска столица местата, на които ще искаме да се снимаме, са навсякъде. Град като в приказките, който е отбелязан на 11 милиона снимки в Instagram.

3. Шотландия

Шотландските планини, най-високата планина във Великобритания, езерото Лох Нес - места, които не се виждат всеки ден, но все по-често откриваме в Instagram.

2. Исландия

Една от най-интересните страни на света, която ни предлага разнообразие от гледки, трудни за откриване другаде. Вулкани, гейзери, горещи извори, глетчери, бели нощи - всичко това изглежда супер и в социалните мрежи.

1. Дубровник, Хърватия

Перлата на Адриатика, град с древна история, мястото, където са снимани редица сцени от "Игра на тронове". Тук има море, има забележителности, има и много места, от които можем да направим снимки за стотици лайкове в Instagram. Над 2 милиона резултата зад хаштага #dubrovnik - достатъчно красноречиво.