"Искаме да ви помогнем да защитите пространството си, да поддържате личното пространство на гостите ви и да запазите отношенията със съседите си."

Това е съобщението, с което Airbnb съобщава, че възнамерява да въведе мерки, чрез които собствениците на Airbnb квартири ще могат ограничават и най-вече да следят поведението на клиентите си.

През годините темата за поверителността и личното пространство на наемащите апартаменти през платформата бе изключително важна и често засягана от самата компания. Тя неколкократно обещаваше, че прави всичко възможно, за да предотврати наличието на скрити камери и записващо устройства в предлаганите имоти, но ето че нещата се променят.

Снимка 468736

Източник: iStock

От Airbnb предвиждат първоначално да пуснат в обръщение устройства "против партита", които ще изпращат съобщение на собственика на имота, когато засекат, че гостите са решили да вдигат купон.

Цените на устройствата варират между 100 и 150 долара, като закупилите ги ще трябва да плащат и месечна абонаментна такса от 10 долара, ако искат да ги ползват.

Airbnb Adventures и едно околосветско пътешествие за 80 дни срещу 5000 долара

Околосветско пътешествие за 80 дни и 5000 долара

Ето как

Джаджите могат да следят нивата на шума, температурата, могат да отчитат движения, влажност и да засичат кога имотът е празен.

Засега не се споменават камери, но тези сензори за движение никак не звучат обещаващо.