За да сключиш брак и да се обвържеш с половинката си, понякога е нужна само една причина. Но ние открихме пет хиляди. По толкова лева ще получат три двойки, които са решили да сключат брак тази година в периода 26 август - 31 декември. Конкурсът се казва "Просто кажи "Да" и се организира за четвърта поредна година от "Пещерска" ракия.

Освен паричната награда от известната българска марка ще организират също така фото и видео заснемане за победителите и пълни чаши за цялото семейно тържество. За да кандидатстват, двойките трябва да качат своя снимка, видео и описание на мечтаната сватба на сайта justsayyes.bg. Колкото по-оригинално е съдържанието, толкова по-голям е шансът да влязат сред финалистите за голямата награда. Кандидатурите се приемат до 18 август.

Снимка 434574

Източник: Пещерска

На сайта могат да се регистрират и "сватбари" - хора, които нямат планове да се женят, но искат да следят кампанията, да подкрепят някоя от кандидатстващите двойки и да участват за седмичните награди. На лотариен принцип всяка седмица десет от сватбарите ще получават бутилка "Пещерска".

За първи път откакто се провежда конкурса "Просто кажи ДА", организаторите ще акцентират върху това, че "има живот след брака". Те представят специални интервюта с две от двойките-победители в предходните издания на конкурса, които споделят емоциите от сватбения ден и живота си след това. Техните истории може да гледате тук и тук.

В предходните три издания на инициативата бяха регистрирани общо 1914 сватбарски двойки като всяка година интересът към инициативата се увеличава. Сключването на повече бракове е факт и според националната статистика.

Снимка 434573

Източник: iStock

По данни на НСИ през 2018 г. те са общо 28 961 - с 368 повече спрямо предходната година (28 593 през 2017 г. и 26 803 през 2016 г.). Близо три четвърти от всички регистрирани бракове (21 463) са сред населението в градовете. Най-много са сватбите в София през 2018 г., следвани от Пловдив и Варна. Областите с най-много бракове на 1000 души от населението са Добрич - 5.4%, и Разград - 5.1%.

А ето и няколко любопитни извода, направени на база подадени кандидатури в "Просто кажи "Да" миналата година. Любовта онлайн не е мираж и все повече хора намират половинките си именно през социални мрежи или приложния за запознанство. Друга интересна тенденция, която отчитат от "Пещерска" ракия в конкурса, е, че все повече са двойките, които искат да се оженят, след като са обвързани дългогодишно с партньорите си. Мечтата за сватба споделят както много двойки, които са заедно от 5, 10 и дори 15 години, така и такива с едно, две и три деца.